Doğan,45 Bin Belediye İşçisi Göçe Zorlanıyor!
Hizmet-İş Sendikası; kamuoyunda “Torba Tasarı” olarak bilinen ve 45 bin belediye işçisinin işyerini değiştiren ve göçe zorlayan yasa ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Bakanlar Kurulu’nca 29.11 2010 tarihinde TBMM Başkanlığı’na gönderilmiştir.
Tasarı hazırlanırken konunun Sosyal Tarafları olan İşçi ve İşveren Konfederasyonları ve Sendikaların görüş ve önerileri alınmamıştır.
Tasarının “Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası işçilerine ilişkin hükümler” başlıklı 109. maddesine göre belediyelerde ihtiyaç fazlası işçi bulunduğu varsayımından hareketle belediyelerce bildirilecek norm kadro fazlası işçiler ile norm kadro dâhilinde ihtiyaç fazlası kabul edilenler Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına gönderilecektir.
Hâlbuki belediyelerin ve bağlı kuruluşların sürekli işçi norm kadro sayıları, 2007 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle belediyelerin ihtiyaç duydukları gerçek personel sayısı yerine, beldenin nüfus yapısı ve yaptığı hizmetin gerekleri gibi kriterler konarak norm kadro sayısı ihtiyacın çok altında tespit edilmiştir. Bunun sonucunda, belediyelerde sürekli işçi kadrolarında çalışanların önemli bir kısmı, bilinçli bir şekilde norm kadro fazlası durumuna düşürülmüştür.
Geçmişte yürürlüğe konan bu yönetmelik ile belediye hizmetlerinde kamu istihdamı daraldı ve taşeronlaşma yaygınlaştı.
Bu tasarı yasalaştığı takdirde belediye çalışanlarının iradeleri dışında bazı kamu kuruluşlarının taşra teşkilatlarına gönderilmesiyle belediye hizmetleri alt işverenlere/taşeronlara teslim edilecek, böylece sendikasız, toplu sözleşmesiz, asgarî ücretli, emeği sömürülen yeni bir çalışan kitlesi daha da yaygınlaşacaktır.
Tasarının mantığında belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının personel giderlerinden kaynaklandığı gibi yanlış bir algılama vardır. Salt personel giderlerinin azaltılması ve taşeronlaşma ile belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının giderilemeyeceği aşikârdır. Yerel yönetimlerin ekonomik olarak güçlendirilmesi, yaptıkları hizmet ile orantılı gelire kavuşturulması ile mümkündür. Bu nedenle yerel yönetimlerin, genel bütçe vergi gelirlerinden aktarılan paylarının artırılması ve bazı yerel gelir kaynaklarının yerel yönetimlere bırakılması gerekmektedir.
Norm kadro fazlası işçilerden ihtiyaç fazlası olanların tespitinin ne şekilde yapılacağı, tespit sırasında hangi kriterlerin esas alınacağı denetime imkân verecek şekilde düzenlenmelidir. Gönüllülük esas olmalıdır. İhtiyaç fazlası işçilerin tespiti amacıyla oluşturulacak komisyonda işçilerin temsilcisi olarak işçi sendikaları veya konfederasyonları mutlaka yer alması gerekmektedir.
İhtiyaç fazlası olanlar ücret ile diğer malî ve sosyal hakları korunarak öncelikle ihtiyacı bulunan belediyelere gönderilmelidir.
Kanun tasarısının Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ye sunulduğu ve tasarıdan haberdar olduğumuz andan itibaren, Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız HİZMET-İŞ tarafından tasarı titizlikle incelenmiş ve tasarının çalışanlar bakımından olumsuz yönleri tespit edilerek, bu olumsuzlukların giderilebilmesi için İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar, Plan ve Bütçe Komisyonu, Ak Parti Genel Merkez Yöneticileri ve milletvekilleri nezdinde yoğun şekilde temas ve görüşmelerde bulunulmuştur. Çalışanların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla, taleplerimiz gerçekleşinceye kadar mücadelemiz devam edecektir.
İlk Yorumu Yap