Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı,Çiftçilerin destekleme primlerinin bloke edilmesi ile binlerce çiftçi ailesinin mağdur olduğunu belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Adıyamanlı çiftçilerin hesabına aktarılan destekleme primlerinin yolsuzluk iddiaları üzerine bloke edildiğini açıklayan Turanlı, çiftçilerin zan altında bırakıldığının altını çizerek gerekirse bu konuda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Desteklemelerle ilgili olarak Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, bir ay önce devlet tarafından yapılan destekleme primlerinde yolsuzluk yaptığını, sahte fatura ve kaşe kullanılarak devletin zarara uğratıldığı iddia etmiş bu iddialar üzerine çiftçilerin destekleme paraları bloke edilmişti. Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, konu ile ilgili bir basın açıklaması yaparak ortaya atılan asılsız iddiaların ardından çiftçilerin hesabına aktarılan destekleme primlerinin bloke edilerek çiftçilerin mağdur edildiğini dile getirdi.
Turanlı, “ Çiftçilerimizin bir kısmı ürünlerini Adıyaman dışındaki tüccarlara satmıştır. Karşılığında da fatura almıştır.Bunlar yüzde 5 civarındadır.Fakat çiftçilerin tümü mağdur ediliyor.Konu ile ilgili müfettiş görevlendirildi.Ama soruşturmalar henüz başlatılmadı.Bu nedenle Adıyaman’da yüzlerce çiftçiye Kurban Bayramı öncesinde dağıtılacak olan 6 milyon TL bloke edildi. Çiftçilerimizi mağdur eden bu iddiaları ortaya atanlar binlerce insanı mağdur etmişlerdir.Yapılan açıklamalar gerçek dışıdır.
Buğday, mercimek, arpa ve nohut desteklemelerinden dolayı verilecek primlerin çiftçilerin yüzünü bir nebzede olsa güldürecekti.Fakat son gelişmelerle çiftçimiz perişan oldu. Eğer böyle bir iddia varsa dahi kurunun yanında yaş yanmamalıdır.Bunu yapanlar tespit edilip cezalandırılsaydı. Tüm çiftçilerin aynı kefeye konularak mağdur edilmelerine bir anlam veremiyoruz.Ortaya atılan iddiaların ispatlanmasını istiyoruz” dedi.
Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı,” Çiftçilerimiz mahsullerini Toprak Mahsulleri Ofisine teslim ederek karşılığında faturasını almıştır. Devletin bu resmi kurumu sahte fatura verebilir mi? Çiftçilerimiz için çok kötü bir durum hasıl oldu. Çiftçilerimizin yüzde 80’i kendilerini hırsız gözüyle görmektedir.Herkes bu paradan vaz geçmiş durumdadır. Şu anda kendilerini temize çıkarmanın peşindeler.Yetkililerden isteğimiz bir an önce müfettiş gönderip konuyu acilen araştırmalarıdır. Çiftçilerimizi bir an önce temize çıkarmalılar.Çiftçilerimizin hak ettikleri parayı da bir an önce ödeyerek haklarını vermelidir.Bayramdan önce verilecek olan bu destekleme primlerini incelemek için müfettiş incelemede bulunacak. Bu işlemler yaklaşık 2 ay sürecektir. Çiftçilerimiz bu süre zarfında prim desteği alamayacaklardır”
İlk Yorumu Yap