Tokur,Yabancı Doktor ve Hemşire Çözüm Değildir
Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı N.İrfan TOKUR yaptığı yazılı basın açıklamasında, taslakları sürekli değişen kamuoyunda tartışılan ama ısrarla çalışanların temsilcileri sendikaların görüşleri alınmayarak sosyal taraflardan uzak tutulan Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yapısını değiştiren Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmıştır. Sosyal diyalogdan uzak, tarafların ve sivil toplumun görüşü alınmadan hazırlanan Kararnamede yer alan bazı düzenlemeler sağlıkta çalışma hayatına zarar verecek niteliktedir.
Bu düzenlemelerden birisi Türkiye’de yabancı doktor ve hemşirenin çalışmasına imkân getirilmesidir. Biz hemşire ve doktor açığımızı kendi öz kaynaklarımızı planlı bir şekilde kullanarak kapatılmasından yanaydık. Türk diline hakim, Türk kültürünü bilen 100 Bin doktor ve 400 Bin hemşire nereden bulunacak merak ediyoruz. Nerelerden nasıl doktor ve hemşireler gelecek bunları da hep birlikte göreceğiz. Bu düzenleme popülist bir yaklaşım olmuştur. Yabancı doktor ve hemşire bizim için çözüm değildir. Yeni sorunların adıdır. Ayrıca bu düzenleme zor şartlar altında görev yapan doktor ve hemşirelerimizin moral ve motivasyonlarını bozacaktır.
Başkan Tokur, Yabancı doktor ve hemşire, düşük ücretle sağlık çalışanı istihdam etmenin bir yolu olarak ta seçilmiştir. Bu düzenleme hemşire ve doktorlarımızın ilerleyen süreçte istihdamlarına da zarar verecektir Ülkelerinde 200 dolar aylıkla çalışırken Türkiye’ye gelerek çalışacak yabancı doktorların verdiği sağlık hizmetinin kalitesi de tartışmalı olacaktır. Daha da önemlisi bunun faturası doğrudan vatandaşa çıkacaktır.
Kararname ile birlikte kamu hastane birlikleri de kurulmuştur. Kamu Hastane Birlikleri 2007 yılından beri gündemeydi. O günlerde yapılmak istenen düzenleme ile bugün yayınlanan arasında önemli farklılıklar var. Hastanelerin yerel idarecilerinin kontrolüne geçmesi gibi düzenlemeler yer almıyor. Bu konuda bizim yürüttüğümüz çalışmaların önemli katkısı olmuştur. Kamu hastane birlikleri yönetiminin sözleşmeli olarak istihdam edilmesi getirmesini çelişkili bir karardır. Hükümet sözleşmelileri kadroya geçirirken, Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla sözleşmeli çalışmada diretmesini anlamak mümkün değildir.
Kararnamede yer alan çalışanlar adına olumlu bir düzenleme vekil ebe hemşirelerin 4/B’ye geçirilmesidir. Biz tüm çalışanların kadrolu olmasından yanayız fakat söz konusu kanun hükmünde kararname ile vekil-ebe hemşirelerin 4/B’li sözleşmeli kadroya geçirilmesi olumludur. Çünkü bu düzenleme ile vekil ebe hemşirelerin mali ve sosyal haklarında iyileştirmeler olacak. Ama bu düzenlemede de 1 yıldır çalışıyor şartı getirilmesi mağduriyete neden olmuştur. Zaman sınırlaması olmadan bugün görevde olan herkesi kapsamalıydı. Bu konuda başvurularda bulunarak çalışanların hukuki zeminde haklarını arayacağız.
Ayrıca belirtmek isteriz ki daha önce kararname taslağında yer alan siyasi memurluk ve vekâleten görev yapanların bir günde bu kadrolara asaleten atanmalarını öngören düzenlemenin kararnamede yer almaması olumlu bir gelişmedir.
Kararnamede yer alan ve çalışanların aleyhine olan konularla ilgili sendikamız gerekli girişimlerde bulunmak üzere bir rapor hazırlamıştır. Hazırlanan rapor yetkililere iletilecek ve bu konularla ilgili hukuki süreç başlatılacaktır dedi.
İlk Yorumu Yap