Nevzat Bayhan´dan Muhteşem Belgesel

Nevzat Bayhan´dan Muhteşem Belgesel

Bir savaş alanı olan Topkapı’nın bir kültür parkına döşümsünün hikayesi Dersaadet’in giriş kapısı: Topkapı ismiyle belgeselleşti.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Başkanı Nevzat Bayhan, “CNN’in anketinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyanın en güçlü lideri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın (UCLG) başkanı seçildiğini hatırlatarak, “İşte böyle bir yapıda Kültür A.Ş.’nin de gerek Avrupa Kültür Ödülü’nü alması, gerekse turizm alanında “New Millienium” ödülünü alması  abartı değil İstanbul’un hakkıdır diye düşünüyoruz” dedi.

“Eğer İstanbul’a bir nebze faydamız oluyorsa, bize İstanbul’u hediye eden, miras bırakan o değerli ecdadımıza lâyık bir ahfâd olmanın gururunu, onurunu, huzurunu yaşamış olacağız” diyen Bayhan, ‘güzellikler imparatorluğunun başkenti’ olarak nitelendirdiği İstanbul’un güzelliklerinin yeterince fark edilemediğini ifade etti. Bayhan, hazırladıkları belgeselin bu konuda bir farkındalık oluşturacağını söyledi.

Topkapı belgeselinin galası yapıldı

İBB Kültür A.Ş. tarafından hazırlanan “Dersaadet’in Giriş Kapısı: Topkapı” isimli belgeselin galası, Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Belgeselin Genel Yayın Yönetmeni Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Başkanı Nevzat Bayhan, gösterimden önce yaptığı konuşmada, Dersaadet’in “Mutluluk kapısı” anlamına geldiğini hatırlatarak, “Topkapısız bir Dersaadet düşünülemez. Dersaadet’in kapısı da Topkapı idi” dedi.

Türk Milleti’ni bu ‘saadet Yurdu’na taşıyan Fatih Sultan Mehmed’in, 80 bin kişilik dev bir orduya komutanlık yapan, gemileri karadan yürüten, ‘Şahî’ topları icad eden, aşılmaz hendekleri ve 3 katlı surları aşmayı başaran 21 yaşında bir genç olduğuna işaret eden Bayhan, “O büyük insan, yaşı küçüktü ama günümüze kadar gelen şiirler yazıyordu, şiirlere benzer şehirler kuruyordu” diye konuştu.

Bayhan, Fatih Sultan Mehmed’in “Hüner, bir şehir bünyâd itmekdür; Reâyâ kalbin âbâd itmekdür” sözünü hatırlatarak, “Hüner, bir şehri yaşanılır kılmaktır. O da yetmez, orada yaşayanları da mutlu edebilmektir” dedi.

Bayhan, Fatih’in, “Hüner, bir şehir bünyâd itmekdür” felsefesine paralel olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, Topkapı’daki İstanbul’a hiç yakışmayan garajları Esenler’de İstanbul’a yakışır bir mekân olarak inşa ettirilen otogara taşıdığını kaydetti.

Bayhan, dönemin Belediye Başkanı Erdoğan’ın, 340 dönümlük bir alanı imara açarak o dönemde kaynak ihtiyacı içinde olan Büyükşehir Belediyesi’nin kasasını doldurmak yerine, büyük bir feraset göstererek, bölgeyi imara açmayıp istimlâk etmeyi ve bir kültür alanı hâline getirmeyi tercih ettiğinin altını çizdi. Bayhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu imkânları bize sağlayan Başkanımız Sayın Kadir Topbaş, göreve geldikten sonra bir taraftan istimlâkleri hızlandırarak, diğer taraftan da ziyaret edenlerin fetih ruhunu yaşayacağı o muhteşem müzeyi de oraya taşıyarak, bir anlamda aslına uygun bir kültür laboratuvarı hediye etti İstanbul’umuza.”

CNN’in anketinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyanın en güçlü lideri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın (UCLG) başkanı seçildiğini hatırlatan Bayhan, “İşte böyle bir yapıda Kültür A.Ş.’nin de gerek Avrupa Kültür Ödülü’nü alması, gerekse turizm alanında “New Millienium” ödülünü alması çok da abartılacak bir şey değildir diye düşünüyoruz” dedi.

“Eğer İstanbul’a bir nebze faydamız oluyorsa, bize İstanbul’u hediye eden, miras bırakan o değerli ecdadımıza lâyık bir ahfâd olmanın gururunu, onurunu, huzurunu yaşamış olacağız” diyen Bayhan, ‘güzellikler imparatorluğunun başkenti’ olarak nitelendirdiği İstanbul’un güzelliklerinin yeterince fark edilemediğini ifade etti. Bayhan, hazırladıkları belgeselin bu konuda bir farkındalık oluşturacağını söyledi.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Başkanı Nevzat Bayhan’ın,konuşmasının ardından, “Dersaadet’in Giriş Kapısı: Topkapı” belgeselinin ön gösterimi yapıldı.

Düzenlenen galaya İBB iştirakler Daire Bşk. Yrd. Ali İhsan Öztürk Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri; Nadya Taşel, Muhittin Gemici, Muzaffer Doğan; Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekâroğlu, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Suver, TOGEM Başkanı Saadet Gülbaran, SESAM Başkanı Yilmaz Atadeniz, Eski YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan, Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Gümüşkılıç, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaplan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, dünya ve olimpiyat şampiyonu haltercimiz Halil Mutlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Dünden bugüne Topkapı

Yönetmenliğini ve senaristliğini Nevzat Özkaya’nın yaptığı belgeselde, sadece İstanbul ve Türkiye açısından değil bütün dünya devletleri açısından büyük önem taşıyan İstanbul’un fethinin gerçekleştiği Topkapı bölgesindeki dönüşüm, hem tarihî ve kültürel bakımdan, hem de şehircilik bakımından ele alınıyor.

Belgeselde, fetih sırasında Türklerin şehre girdiği mekân olan Topkapı’nın tarihî bakımdan taşıdığı önem özetleniyor, bölgede bulunan ve bazıları İstanbul’un sembolleri hâline gelmiş olan tarihî eserler, kültürel ve mimarî özellikleriyle birlikte tanıtılıyor.

Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethettiği gün, fetihten önce Topkapı yolunda vakit namazını kıldığı yere inşa edilen Harbî Mescidi’nden, 350 dönümlük Kültür Parkı içerisinde yer alan ve dünyanın ‘tam panoramik’ özelliği taşıyan tek müzesi unvanını taşıyan “Panorama 1453 Tarih Müzesi”ne kadar pek çok yapı, belgeselde dikkate sunuluyor.

Topkapı belgeselinde, Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Semavi Eyice ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan’ın, Topkapı’nın tarihî seyrine dair görüşlerine de yer veriliyor.

Genel Yayın Yönetmenliğini Kültür Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Başkanı Nevzat Bayhan’ın,yaptığı belgeselde, ‘şehirlerin sultanı İstanbul’un kalbi’ olmasına rağmen, geçmiş yıllarda büyük bir ihmalin sonucunda tam bir keşmekeş içerisinde ve harabe hâlinde kalan Topkapı’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı ve Başkan Kadir Topbaş tarafından sürdürülerek sonuçlandırılan dönüşüm süreci de, geldiği aşama ortaya konarak gözler önüne seriliyor.

 “Dersaadet’in Giriş Kapısı: Topkapı” isimli belgesel, İstanbul’un Konstantinopol’den Dersaadet’e dönüşümünün yanı sıra, şehircilik açısından da yılların ihmal edilmişliği ile bir enkaz hâlindeki Topkapı’nın bir abideye dönüşümünün kısa hikâyesini anlatıyor.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap