Aydın Kamuoyunun Takdirine Sunmak İstiyorum

Aydın Kamuoyunun Takdirine Sunmak İstiyorum

AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, TBMM Genel Kurulunda Torba Kanununun kabulünün ardından tütün ticareti yapanlara ilişkin cezanın 6 ay ertelenmesine yönelik konuşma yaptı.

Ekonomiye ve terörle mücadeleye ilişkin düzenlemelerin yanı sıra yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara ilişkin cezanın 6 ay ertelenmesini de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulundan geçti.

Sabahın ilk ışıklarına kadar süren görüşmelerde Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’ın konuşması genel kurula damgasını vurdu.

Torba Kanunun kabul edilmesinin ardından TBMM’de bir konuşma yapan Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin iddialarına tek tek cevap vererek 2017’de çıkarılan yasayı hatırlattı.

Aydın, burada yaptığı konuşmasında, “Sayın Milletvekilimiz Abdurrahman Tutdere, bizi samimiyete davet etti ama ben, burada bir hususu özellikle Genel Kurulun bilgisine sunmak istiyorum:

2017'de çıkarılan yasayla ilgili şimdi çok ciddi eleştiriler getirdi, o yasanın yapılış sürecinde kendisi Tütün Platformu sözcüsüydü. Eleştiride bulunduğu o yasayı çıkarmadan önce Adıyaman’da Tütün Platformu ile birlikte tüm paydaşlarla, ziraat odalarıyla, birçok kez toplantılar yaptık, raporlar hazırladık.  Hazırladığımız bu raporlar doğrultusunda Ankara’da ilgili bakana bizatihi kendisini de götürdük. Kendisi de o dönemde kooperatifçilik sisteminin en uygun model olduğunu, tütüncünün, tütün üreticisinin önünü açacağını beyan eden açıklamaları kamuoyumuz tarından da bilinmektedir. Eğer ‘samimiyet’ diyorsa önce o dönemde verdiği beyanatlara bakmasını ve kooperatifçiliğin en uygun sistem olduğuna dair verdiği demeçlere bakmasını tavsiye ediyoruz.” dedi.

“Dün olduğu gibi bugün de üreticilerimizin yanında olacağız”

Tütünün CHP ve onun temsil ettiği zihniyet tarafından yasaklandığına işaret eden Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hakikaten de Cumhuriyet Halk Partisi döneminde yasak olan, geçmişten beri yasak olan, yasağı koyan zihniyet şimdi kalkıp bizim bu kooperatifçilik üzerinden yasal hâle getirmeye çalıştığımız sisteme ve kendisinin de talep ettiği, önerdiği sisteme eleştiri getiriyor. Şimdi sorulması gereken birinci soru şu; o günkü Abdurrahman Tutdere mi doğru söylüyor, bugünkü mü doğru söylüyor, bunu kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum.

İkincisi ise burada şunu özellikle ifade etmek istiyorum: Arkadaşlar, ilk defa, kıyılmış tütünü yasal hâle getiriyoruz, serbest bir zeminde, tabii ki çerçevesini çizmek suretiyle, üreticinin rahat bir ortamda ürettiği ürünü kooperatif üzerinde satması için yasal bir imkân tanıdık. Yasadışı hareket edenlerle ilgili ceza öneriliyor; bu ceza fazla olabilir, bununla ilgili oturup konuşabilir, üzerinde istişarelerde bulunabiliriz.

Yine, bu kooperatif sistemi faaliyete girdiğinde başka eksiklikler çıkabilir, bunu da ortak çalışma ile çözme iradesine ve gücüne sahibiz. Bununla ilgili süreç içerisinde eğer gerçekten başka aksaklıklar çıkarsa onu da oturur konuşuruz ama arkadaşlar, haksızlık etmeyelim. Bakın, doğru konuşalım; dün neredeysek bugün de aynı yerde duralım ve tütün üreticisinin yanında duralım. Bakın, arkadaşlar, biz, yapmış olduğumuz bu düzenlemelerle birlikte tütün üretiminde gerek üretici sayısı bakımından gerekse de üretilen tütün miktarı bakımından çok ciddi artışlar sağladık.

Bakın, 2011'de Adıyaman'da 2.111 üretici varken 1,5 milyon kilogram tütün üretilmiş; 2020 itibarıyla üretici sayısı 2.111'den 6.399'a çıkmış, üretilen tütün miktarı yaklaşık 12 milyon kilograma çıkmış. Ayrıca, yapmış olduğumuz düzenlemeyle, sigaralarda kullanılan yerli tütün oranının en az yüzde 30 olması zorunluluğu getirmemizle birlikte, bu üretim her geçen sene, her geçen gün daha da artacaktır. Yine, bu kooperatif sisteminde diğer şirketlere oranla çok avantajlar da tanıdık. Bir defa, diğer şirketlere oranla, en az 250 tütün üreticisi tarafından kurulan bu kooperatiflere, hizmet bedellerini onda 1'e düşürdük.

Yine, bu kooperatiflerin kuracağı tesislere ilişkin yeni teknoloji, yeni sanayi şartını ortadan kaldırdık. Bin metrekarelik kapalı alan şartı varken bunu 750 metrekareye düşürdük. Sadece OSB'de olma şartı varken OSB dışında da bunun yapılabilme imkânını getirdik. Yine, geçmişte tarım destekleri kapsamından çıkartılan bu ürünü, tütünü, tarım desteği kapsamına alarak yüzde 50'lik kırsal kalkınma desteklerinden, hibe desteklerinden faydalanma imkânı getirdik.”

“Yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara ilişkin cezanın 6 ay ertelenmesini de içeren torba kanunun kabul edilmesi sonrası elbette yine durmayacağız” diyen Milletvekili Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Üreticilerimizin ve esnaflarımızın mağdur edilmemesine yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kooperatifleşme sürecinin en rantabl şekilde nihayete ermesi için yoğun gayret göstereceğiz. AK Parti olarak daima Adıyamanlı tütün üreticilerimizin yanında olduk bundan sonrada olmaya devam edeceğiz. Üreticilerimizde, tütün ticareti yapan kardeşlerimiz bu konuda müsterih olsun. Kendilerinin lehine olacak her türlü imkânı sonuna kadar değerlendirecek ve tüm tedbirleri alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap