Adıyaman Müzikleri Ölümsüzleşecek
Araştırmacı-Yazar Abuzer Akbıyık ve Ses Sanatçısı Salih Turhan tarafından hazırlanan ve Adıyaman Belediyesi tarafından desteklenen Adıyaman Musikisi projesi, Kültür Bakanlığı tarafından onaylandı.
Bölgede büyük bir öneme sahip olan, ancak dağınık vaziyette olduğu belirlenen Adıyaman musikisi, belirli bir yerde toplanmasını sağlayan projeyle birlikte ölümsüzleşecek. Başkan Büyükaslan, bu proje kapsamında Adıyaman folklorünün öneminin artık tarihteki yerini alacağını belirterek; “Halk müziği, toplumun içinden gelen, insandan insana aktarılarak yaşayan, sürekliliği bulunan, yüzyıllar boyunca toplumların kendi öz kültürleri ile bezenen, halk tarafından genel kabul gören, yaşayan bir müzik türüdür.
Dünyanın neresinde olursa olsun halk şarkıları, kent kültürünün dışında üretilmiştir. Bu müzik ve onun eşliğinde yapılan danslar, kırsal kesimin yaşamında kendine özgü anlam ve amaçlar içerir. Ana tema aşktır. Yöresel dil ve üslup özelliklerini yansıtırken, sanat kaygısı, yapmacık bir değiş, böbürlenme, kabalık, sertlik, ikiyüzlülük yoktur.
Gösterişten arınmış, alçak gönüllü, yalın, gerçekçi, içtenlikli, yürekten gelen bir değiş bulunur. Adıyaman ağzı olarak bilinen ve şu anda dağınık bir şekilde bulunan Adıyaman müziklerinin belirli bir çerçevede buluşmasını sağlayacak olan bu projenin şimdiden Adıyaman müziğine hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca, Adıyaman musikisine katkı sağlayacak olan Abuzer Akbıyık ve Salih Turhan hocamıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Yaklaşık 30 yıldan beri folklor üzerine ve halk müziği üzerine araştırmalar ve derlemeler yaptığını belirten Folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ulusal ve yerel medyada yayınlarım oldu. Şanlıurfa’nın çok meşhur üstatlarıyla çalışmalar yaptım. Bu çalışmalar kapsamında Adıyaman ile ilgili bir çalışmanın da olmasını istedik. Salih Turhan hocamız ile birlikte Adıyaman ile ilgili olmak üzere, Adıyaman türküleri ve oyun havalarıyla ilgili Adıyaman Belediyesi adına bir proje hazırladık. Proje, Belediye Başkanımız Sayın M. Necip Büyükaslan’ın katkılarıyla ve Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Sayın Abdurrahman Çelik’in desteğiyle bakanlıktan geçti. Şimdi bu projemizin uygulama çalışmasını yapmak üzere Adıyaman’da bulunuyoruz. Ben ve Kültür Bakanlığı Ses Sanatçısı Salih Turhan Hocamız bu projenin koordinatörleri olarak görev yapacağız. Bugün Adıyaman’da ilimizin meşhur sanatçıları, yerel sanatçılarıyla, bir toplantı yaptık. Bu projenin Adıyaman’a layık olması babında ne yapabiliriz, hangi türküler okunabilir, hangi sanatçılar katılabilir, toplantımızın amacı buydu. Bazı tespitler yaptık.
Tespitlerimiz üzerine çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Projemizin süresi 6 ay. 6 aylık süre zarfı içerisinde umarım Adıyaman ve Adıyamanlılara yakışır, bir projeyi ortaya koyarız. Tabi biz şunu çok iyi biliyoruz, bu yörenin insanı müziğe yatkın, yapılan çalışmaları beğendirmek zor. Biz de bu işin zorluğunun farkındayız. Umarım bu projemizi tamamladığımızda her kesimin ittifak ile beğeneceği bir projeyi ortaya koymuş oluruz. Projemize destek olan Adıyaman Belediyesi ve Sayın Başkanımız M. Necip Büyükaslan’a teşekkür ediyorum” dedi.
Kültür Bakanlığı Ses Sanatçısı Müzik Yazarı Salih Turhan, Adıyaman ilini ve folklorünü yakından tanıdığını belirterek; “Halk Müziği ile ilgili Türkiye’nin 35 ilinin il külliyatını hazırladım. 2010-2011 eğitim öğretim sezonunda Adıyaman Belediyesi’nin davetlisi olarak Adıyaman’a geldim. Adıyaman Belediye Konservatuarı’nın kurucu müdürü oldum ve Ankara’dan ayda iki defa gelerek konservatuar çalışmalarına katıldım. Bu sanat birimini kurarak Adıyaman Belediyesi’nin kültüre verdiği öneme ortak oldum. Her şehrin bir mimari ve tarihi kimliği olduğu gibi, birde kültürel kimliği var. Musiki kültürel kimliği belirlemede çok önem arz etmektedir. Bu anlamda, TRT repertuarını incelediğimiz zaman Adıyaman ilini 15 türkü temsil etmekte olduğunu görmekteyiz.
Oysa koskoca Adıyaman’da bu kadar az türkü olmamalıydı ve bu geliş gidişlerimde ben burada bulunan mahalli sanatçıların birçoğuyla tanıştım. Bana yerel arşivle ilgili kayıtlar verdiler. Araştırdım, inceledim ve Ankara’da Abuzer Akbıyık hocamızla birlikte bir proje hazırlayarak, Kültür Bakanlığı’nın onayına sunduk.
Kabul gören bu projemize aynı zamanda Adıyaman Belediyesi de destek vererek, 6 aylık bir süre zarfı içerisinde Adıyaman ilimize ait parçalardan oluşan bir musiki arşivini hazırlamak için kollarımızı sıvadık. Bu çalışmalarımızda bizlere destek olan Adıyaman Belediye Başkanı Sayın M. Necip Büyükaslan’a ve Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Sayın Abdurrahman Çelik’e teşekkür ederiz” dedi.
İlk Yorumu Yap