3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlandı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlandı

Adıyaman'da, 3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” yurt genelinde olduğu gibi, Adıyaman’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen programa Vali Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Vali Yardımcısı Bedir Deveci, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fehmi Çelik, bazı kurum amirleri, engelli derneklerinin başkan ve temsilcileri ile engelliler ve aileleri katıldı.   

Saygı Duruşu ve engelliler tarafından işaret diliyle İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda günü anlam ve önemini belirten konuşmayı engelliler adına Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Okulu öğrencilerinden Ramazan Kaya yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fehmi Çelik, engelli bireylerin sadece 3 Aralık’ta değil, her gün hatırlanması ve şartlarının iyileştirilmesi gereken toplumun önemli bir parçası olduğunu belirterek, "Allah’a şükürler olsun ki insanların birbirine üstünlüğü ancak ve ancak takvayla olduğunu belirten bir inancımız var." dedi.

Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise, "İlgili ayeti kerime de buyuruyor ki Cenabı Allah engellilere çok kıymet vermektedir. Yine aynı şekilde Peygamberimiz Medine dışına çıktığı zaman vekil olarak görme engelli sahabe olan Abdullah Bin Ümmü Mektum’u tayin ediyor. Bizlerde bu inançla Adıyaman Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatlarını kolaylaştırmaya dönük yoğun gayret sarf ediyoruz." dedi.

Vali Aykut Pekmez ise, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli vatandaşlarla bir araya gelmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "1992 yılından bu yana 3 Aralık tarihi “Dünya Engelliler Günü” olarak kutlanmaktadır. Şüphesiz engelli kardeşlerimizin meselelerini, sıkıntılarını hatırlamak sadece bir günün sınırlarına hapsedilmeyecek kadar önemlidir. Bilindiği gibi dünya nüfusunun yüzde 10’nu engelliler teşkil ediyor, ülkemiz nüfusunun ise yüzde 13’ünü engelli kardeşlerimiz oluşturuyor. Aileleri ile birlikte ele aldığımızda engellilik konusu tüm nüfusumuzu ilgilendirmekle birlikte yaklaşık 30 milyonu çok yakından ilgilendiriyor. O nedenle bu meselenin kamu özel sektör kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, kısacası herkesin önceliklerinden biri olması gerekiyor. Ülkemizde son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konudaki hassasiyeti ile engelli vatandaşlarımızın sorunları konusunda çok büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Bu süreç içerisinde engelli vatandaşlarımıza yönelik bakış açısı zihniyeti kökten değişmiştir." diye konuştu.

Özelikle 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanununun engellilerin hayatında büyük bir çığır açtığını dile getiren Vali Pekmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Bu kanun ile eğitim hizmetlerinden, bakım hizmetlerine, istihdam ayrımcılığının önlenmesine kadar birçok konuda düzenleme yapıldı. 2007 yılında başlatılan evde bakım aylığı uygulaması ile engelli kardeşlerimiz kendi yakınlarının yanında bakım hizmetlerini rahatça almaya başladı. Kasım ayı itibariyle 6573 engelli vatandaşımız evde bakım hizmetinden faydalanıyor. Bu kapsamda bugüne kadar 111 Milyon TL evde bakım aylığı ödemesi yapılmıştır. Bunun yanı sıra resmi ve özel bakım merkezlerinde 4196 engelliye hizmet veriliyor. Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engellilerimizin ise umut evlerinde bakımlarını sağlıyoruz. Şehirlerimizi, kamu binalarımızı, okullarımızı, sokaklarımızı, engelli kardeşlerimize uygun hale getirerek onların hem günlük sosyal hayatın içine yer almasını temin etmeye çalışırken, kamuda ve özel sektörde engelli bireylerin istihdam edilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Ayrıca İŞKUR vasıtasıyla engellilerimizin kendi işlerini kurması amacıyla hibe uygulamaları da yapılıyor."

  Protokol konuşmalarının ardından görme engelli Şevket Çalğan Braill Alfabesiyle Kur’an-ı Kerim okurken, Şirinler Anaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan Harfane Gecesi'nin gösterisi yapıldı.

Programda ayrıca görme engelli Ümit Şahin’den ezgiler seslendirildi. Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Okulunun öğretmen ve öğrencileri tarafından işaret dili ile "Benim Sesim Olur musun?" şarkıları söylendi.

Söylenen şarkılara salondakilerde eşlik ederek unutulmaz anlar yaşadı.

Programın son bölümünde Özel Eğitim Okulu Öğrencileri tarafından Zeybek gösterisi yapıldı.

 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün koordinesinde Adıyaman’daki Özel Eğitim Okullarının düzenlediği etkinlikte engelli öğrenciler ve aileleri gönüllerince eğlendi.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap