İddialara Cevap!..

İddialara Cevap!..



Bazı basın yayın organlarında Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesinde, kamu zararı oluştuğu iddiasıyla yayınlanan haberlerde, Rektör, Rektör Yardımcıları ve Genel Sekreter nezdinde Üniversitemiz tüzelkişiliği yıpratılmaya çalışılmaktadır. En temel basın ilkelerinin göz ardı edildiği, asılsız, mesnetsiz ve gerçeğin çarpıtılarak verildiği haberlerde, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Sayıştay tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucu kamu zararının tespit edildiği iddia edilmektedir.

Bilindiği üzere, Adıyaman Valiliği ile Adıyaman Üniversitesi arasında imzalanan ?Ortak Kullanım ve İşbirliği Protokolü? ile Adıyaman ilinde bulunan, Sağlık Bakanlığına ait Adıyaman Devlet Hastanesi ile Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin birlikte kullanımı sağlanmıştır. Bu protokol hükümlerine göre, birlikte kullanıma geçilen sağlık tesisleri, Bakanlık tarafından, Bakanlığın tabi olduğu mevzuat uyarınca işletilir.

Bu kapsamda, ortak kullanımdaki hastane döner sermayeleri, gerek bu protokol gerekse, ?Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesisleri Ve Üniversitelere Ait İlgili Birimlerin Birlikte Kullanımı Ve İşbirliği Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik? hükümlerine göre, ödenmekte. Bu bağlamda; Sayıştay Raporu incelendiğinde İddia edilen kamu zararı Rektör, Rektör Yardımcıları ve Genel Sekreterin eylem ve işlemlerinden dolayı değil ödemeye dayanak teşkil eden Yönetmeliğin  26.10.2011 tarihinde Danıştay 10. Dairesi tarafından  Yürürlüğünün durdurulması nedeniyledir.

Kaldı ki Danıştay 10. Dairesinin 26.10.2011 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Sağlık Bakanlığınca yapılan itiraz üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 20.11.2012 tarih ve YD İtiraz No: 2012/227 sayılı kararı ile kaldırılmıştır. Sonuç olarak, haberde bahsedildiği gibi, mahkemece verilen Yürütmeyi Durdurma kararı kaldırılmış olduğundan, Rektör, Rektör Yardımcıları ve Genel Sekretere yapılan ödemelerde hukuka aykırılık da bulunmamaktadır. Bu konu ile ilgili olarak, gerekli tüm açıklama ve itirazlar yapılmış olup, Sayıştay?ın kesin hükmü beklenmektedir. Tek başına bu olgular dahi, haber içeriğinin gerçeği yansıtmadığını, doğruluğu hakkında kesin bilgiler edinilmeden haber yapıldığını ispatlar niteliktedir

Ayrıca, yukarıda bahsedilen Sayıştay denetimi, Üniversitemiz tüzelkişiliğinin işlemleri bakımından değil, Sağlık Bakanlığı, Adıyaman İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin işlemlerine ilişkindir.Anılan Sayıştay denetiminde ortaya çıktığı iddia edilen kamu zararı ise, henüz kesinleşmiş, Sayıştay ilamı niteliği kazanmış bir kamu zararı değildir. Haber içeriğinde belirtilen Sayıştay raporu, Sayıştay Kanununun 48.ve devamı maddelerinde yer alan, yargılamaya esas rapor niteliğindedir. Bu rapor ve rapora karşı ilgililer tarafından yapılan savunmalar sonrasında, Sayıştay?ca kesin hüküm verilerek kamu zararının varlığı kesinlik kazanır. Rapor içeriğine karşı yapılan savunmaların Sayıştay tarafından itibar görmesi durumunda, kamu zararının varlığından bahsedilemez. Bu anlamda, haber içeriklerinde belirtildiği gibi, Sayıştay tarafından kamu zararına ilişkin kesinleşmiş bir hüküm verilmemiş olup, süreç halen işlemektedir.  

Üniversitemizin Rektörü, Rektör Yardımcısı ve Genel sekreterin eylem ve işlemlerine konu olmayan Sayıştay Raporu nedeniyle, mesnetsiz ve gerçek dışı haberler Üniversitemiz tüzelkişiliğine yönelik telafisi güç zararlar vermektedir.

            Kamuoyuna saygıyla sunulur. 



                                   Av. Tayfun CANPOLAT

Adıyaman Üniversitesi Hukuk Müşaviri

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap