Adıyaman Haber
´´1920´den Günümüze Basın Yayın
Serginin açılışını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ile birlikte yaptı. Açılışa, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Hilmi Bengi’nin yanı sıra Anadolu Basını Özendirme Yarışmasında ödül alan yerel medya mensupları, Genel Müdürlük çalışanları, TBMM görevlileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Burada bir konuşma yapan Bülent Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün (BYEGM), 90 yıldır hem Türkiye'nin tanıtımı, hem de Türkiye'ye yönelik çeşitli odakların sürdürdüğü kara propagandaya karşı başarılı bir çalışma yaptığını söyledi. Arınç, bugünkü serginin, BYEGM'nin adeta resimli tarihini anlattığını dile getirdi.
BYEGM'nin, TBMM'nin açılışından bir kaç ay sonra kurulduğunu anımsatan Arınç, kuruluş amacının, milli mücadele yıllarında çok önemli bir görevi yerine getirmek olduğunu söyledi. Arınç, cephede mücadele devam ederken, cephe gerisinde, hem iç kamuoyunda hem de dış dünyaya karşı kurtuluş mücadelesinin haklılığını anlatmak, işgal güçlerinin kara propagandasının etkisini kırmak ve kurtuluş mücadelesiyle ilgili yapılan manipülasyonların önüne geçmenin amaçlandığını anlattı.
Arınç, bugünün modern dünyasında son derece önemli olan kamuoyu kanaatlerini etkilemek amacıyla yapılan tanıtım ve propagandanın diplomasideki önemine değinerek, Atatürk ve arkadaşlarının, bundan 90 yıl önce bunu gördüğünü ve bu önemli adımı attığını kaydetti.
Tanıtım ve enformasyonun işlevinin, tüm dünyada o günden bu yana büyük değişim geçirdiğine dikkati çeken Arınç, ''Eskiden bir kaç sayfalık bültenler, bir kaç haberle yapılan tanıtım faaliyetleri, küreselleşme ve medya teknolojilerindeki gelişme sayesinde profesyonel bir uğraş haline gelmiştir. Artık bir kaç sayfalık bültenlerin yerini, reklam klipleri, tanıtım filmleri, kitaplar, dergiler, lobi kuruluşları, düşünce kuruluşları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin yaptığı yüzlerce çeşit profesyonel çalışma almıştır'' dedi.
Arınç, BYEGM'nin, 90 yıldır hem Türkiye'nin tanıtımı, hem de Türkiye'ye yönelik çeşitli odakların sürdürdüğü kara propagandaya karşı başarılı bir çalışma yaptığını da ifade etti.
Genel Müdürlüğün, kendisini batılı ülkelerin kurumlarıyla kıyaslayıp, onlarla rekabet edebilecek yeniliklere ayak uydurarak, bundan sonra da ülkeye gerekli hizmeti vereceğine inandığını belirten Bülent Arınç, şöyle devam etti:
''Çünkü bu kurum, Cumhuriyetimizin en köklü kurumlarından birisidir. Tarihi geçmişi, tecrübesi, kaliteli insan gücü, bu kurumun kendisini yenileme ve daha aktif bir şekilde ülkeye hizmet etmede önemli avantajları olacaktır. Bu sergi, bize bir kez daha bu kurumun köklü tarihini, sağlam, kurumsal geleneğini gösterecektir''
-GENEL MÜDÜR KARAKAYA
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da açılışta yaptığı konuşmada, sergiyle birlikte yakın tarihle ilgili farklı bir yolculuğa çıkacaklarını söyledi.
“ Kurtuluş Savaşı ve sonrasındaki gelişmeleri, kitaplardan, filmlerden ve anılardan öğrendiklerini ifade eden Karakaya, sergiyle, yakın tarihe başka bir pencereden bakacaklarını söyledi. Karakaya, ''O dönemde çıkarılan gazeteler, çekilen fotoğraflar nasıl oluştu, hangi teknik imkanlarla, daha doğrusu teknik imkansızlıklarla gerçekleştirildi; onları göreceğiz'' dedi.
Karakaya, BYEGM'nin, 90 yıldan bu yana Türkiye'nin ve Cumhuriyetin görsel tarihini de yazdığını, sergide yer alan fotoğrafların, bu tarihi oluşturan görsel mirasın bir bölümünden derlendiğini söyledi.
Sergide tarih içinde kullanılan teknik materyallerden de örnekler yer aldığını ifade eden Karakaya, teknolojik anlamda ülke ve kurum olarak 90 yılda nereden nereye geldiklerini, kaydedilen aşamaları, birçoklarının hatırladığı, hatta kullandığı cihazların tarih olduğunun görülebileceğini belirtti.
İlk Yorumu Yap