Adıyamanlılar Dikkat

Adıyamanlılar Dikkat

Samsat Sağlık Grup Başkanı Dr. Yunus Emre Türemiş, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına sebep olan güneş çarpmasının ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.

 

            Kalıcı zararlara sebebiyet veren güneş çarpmasının kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığı olduğunu dile getiren Türemiş, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

 

Sıcak çarpmasının, acilen müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çeken Türemiş, şunları söyledi; “Sıcak çarpması, sıcak havada aşırı terleme sonucunda veya çok fazla egzersiz yapıldığında vücudun aşırı miktarda su ve tuz kaybetmesine bağlı olarak gelişen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumdan en çok etkilenenler küçük yaştaki çocuklar, yaşlılar ve özellikle yaz aylarında çalışan mevsimlik işçilerdir. Obez hastalar, şeker hastaları, kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar ile yoğun alkol kullanan hastaların yüksek risk grubunda oldukları için daha dikkatli olmaları ve koruyucu önlemler almaları yerinde olacaktır.”

 

Dr. Türemiş, sıcak çarpmasının baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, mide bulantısı, kızarma ve terleyememe, kol bacak ve karında kramplar şeklinde belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti.

 

Sıcak çarpması yaşayan hastanın serin bir ortama alınmasını tavsiye eden Türemiş, hastanın yarı oturur pozisyona getirdikten sonra, üzerinin soğuk ve ıslak bir çarşafla sarılmasının faydalı olacağını kaydetti.

 

Hastanın vücut sıcaklığının 38 derece altına düşene kadar soğutma işlemine devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Türemiş, sıcak çarpmasına karşı alınacak tedbirleri de şöyle sıraladı; "Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarların kullanılması vatandaş lehine olacaktır. Ayrıca mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Sıcak havalarda aşırı miktarda sıvı kaybedildiğinden bol miktarda özellikle ayran ve limonata gibi sıvılar tüketilmelidir. Vatandaşlarımızdan ricamız çok zaruri olmadıkça özellikle saat 11. 00-16. 00 arasında güneşe çıkmamaları ve sıcaktan kaçınmalarıdır. Kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle egzersiz ve spor yapmak için sıcaklığın yüksek olduğu saatler tercih edilmemelidir. "

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap