Yasaya rağmen kum ocaklarını kimler çalıştırıyor?

2876 sayılı çevre kanununda “Derelerden kum ve çakıl çıkartılması amacıyla kum ocağı çalışmasına izin verilmez” ibaresi yer almasına rağmen Besni Göksu deresi üzerinde bulunan ve 27.01.2010 tarihinde ruhsat süresi dolan kum-çakıl ocağının hala çalışıyor olması kamuoyunda soruları da beraberinde getiriyor.
Ülkemizin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını potansiyelinin korunması ve en iyi biçimde kullanılmasının sağlanması için su kirlenmesinin önlenmesi için belirlenen yasa gereği Göksu Çayı ve Kâhta Çayı üzerinde bulunan kum-çakıl ocaklarının ruhsat tarihi dolmasından sonra faaliyetlerini sürdürmesi yasa dışı görünüyor. İçme ve kullanma su kaynağı olarak kullanılmakta olan Atatürk barajını besleyen ana kollardan olan Göksu ve Kâhta çayının üzerinde yeni ve mevcut kum ocakları ve kırma, eleme, yıkama tesislerinin kurulması ve işletilmesi uygun görülmezken mevcut kum ocaklarının faal olarak çalışmaya devam etmesinin nedeni de kamuoyu ve vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
Konuyla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığından Adıyaman Valiliği aracılığıyla görüş isteyen Adıyaman İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne Bakan adına Prof. Dr. Lütfü Akça’nın imzasıyla verilen cevapta aynen söyle denilmektedir: “Bilindiği gibi, 2872 sayılı çevre kanununa dayanarak çıkartılan su kirliliği kontrolü yönetmeliği ülkemizin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını potansiyelinin korunması ve en iyi biçimde kullanılmasının sağlanması için su kirlenmesinin önlenmesi için sürdürülebilen kalkınma hedefleri ile uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmek üzere gerekli olan hukuki ve teknik esasları belirtilmiş olup, içme ve kullanma su temin edilen kıta içi yüzeysel su kaynaklarının havzalarına uyulması gereken esaslar için yönetmeliğin 16/20. maddelerinde belirtilmiştir. “Buna göre yönetmeliğin 16. maddesinin (g) bendinde derelerden kum ve çakıl çıkartılması amacıyla kum ocağı çalışmasına izin verilmez” hükmü yer almaktadır. Sonuç olarak içme ve kullanma su kaynağı olarak kullanılmakta olan Atatürk barajını besleyen ana kollardan olan Göksu ve Kâhta çayının üzerinde yeni ve mevcut kum ocakları ve kırma, eleme, yıkama tesislerinin kurulması ve işletilmesi uygun görülmemiştir.”
Gelen yazı ve yasa gereği ilimizdeki ruhsat tarihi tamamlanan kum ocaklarının yasa dışı faaliyet gösterdikleri görülürken yetkililerden konuyla ilgili açıklama bekleniyor.
Haber Merkezi
İlk Yorumu Yap