Yolun Birleştirilmesini İstemiyoruz
Adıyaman Kalkınma Platformu Başkanı Zeki Dişkaya ve Yürütme Kurulu Adıyaman Valisi Ramazan Sodan’ı ziyaret ederek, Nemrut Dağı eteklerinde birleştirilmesi düşünülen yolun Adıyaman’da Turizm açısından bir bitiş olacağını belirttiler. Adıyaman Kalkınma Platformu olarak hazırlanan dilekçeyi Adıyaman Valisi Ramazan Sodan’a veren AKALP Başkanı Zeki Dişkaya, Adıyaman’ın menfaatlerinin korunması nıktasında yapılması gerekenleri sonuna kadar takip edeceklerini belirti. AKALP tarafından Valiliğe verilen dilekçede Adıyaman ili, tarihi kırılma noktalarından birini daha yaşamaktadır. Kültürel mirasını tarihin derinliklerinden alan, çeşitli uygarlıkların sentezi, barış ve hoşgörünün simgesi olan kentimiz değerlerine değer katmak yerine mevcut değerlerini kaybetmek ile yüzyüze gelmiştir.
Bu kentin insanı mutidir. Devletine bağlıdır. Hırçın değildir. Muhteris hiç değildir. Daima huzur arzulamıştır. Hak ve adalet istemiştir. Şer ve nifak ile ilgili olmamıştır. Ama Adıyaman, devlet erkinin yaşamın tüm alanlarına müdahil olduğu bir kamu yönetimi anlayışının da doğurduğu sonuçlar nedeniyle, maalesef hak etmediği bir pozisyondadır bugün. Eğitim, istihdam, altyapı ve özetle insani kalkınmışlık göstergeleri itibariyle 81 il içinde altmışıncı sıralardan bir türlü kurtulamayan bu kentin can damarları artık kesilmesin istiyoruz. Dünya’daki tüm marka kentlerin ikonları vardır. Örneğin Paris’in Eyfel’i, Moskova’nın Kremlin’i, Newyork’un özgürlük heykeli var. Biz Adıyaman olarak bu kentlerden çok daha şanslıyız. Adıyaman’ın ikonu olan Nemrut, Adıyaman isminin üstünde bir üne sahiptir. Neredeyse Nemrut’un Adıyaman’ı var denebilir. Durum bu iken, bu ikon bize ait olmaktan çıkmak noktasındadır.
Öteden beri Malatya’nın Nemrut’u kendi almanaklarına basma tutkusunu ne ile açıklayacağımızı şaşırmış noktadayız. Bu, Deyruzzaferan’ı Adıyaman haritasında göstermek, Kapadokya’yı Adana’da göstermek garabetinden hiç farklı bir tutum değildir. Malatya’dan Adıyaman topraklarındaki Nemrut Dağına yol yapmanın ulusal turizm stratejisinin bir parçası olmadığını da biliyoruz. Bu yerle ilgili devletin bir master planı var ve bildiğimiz kadarıyla bu plan Adıyaman’dan yürütülüyor. Peki bu yol tutkusu nedir komşularımızın. Sayın vekilleri kar-kış dağa çıkıyor ve Malatya’nın hayalini gerçekleştirmek yönünde irade beyanında bulunuyor.
Adıyaman Valiliği ile Malatya Valiliği arasında imzalanan ve Nemrut Dağı Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planında ve Nemrut Dağı Alan Yönetim Planında bulunmayan Malatya Adıyaman Yolunun Nemrut Dağı eteğinde birleştirilme çalışmaların kamu olarak kabul etmek istemiyoruz. Her yıl büyük artışlar yaşayan Adıyaman turizmi, alt yapı ve yatırım eksikliğinden dolayı daha fazla artmamaktadır. Yatırım yapmak isteyen müteşebbisler olmasına rağmen yerel yöneticilerce önü kesildiğinden dolayı yatırım yapılamamaktadır. Adıyaman’ı bir bütün olarak düşünüp kararlarımızı kamunun yararları doğrultusunda vermemizin zamanı gelmiş ve hatta geçmiştir. Bu İl Tarım ve Turizm ile gelişecektir. Bu yüzden bir tarım ve turizm kentinin yapması gerekenleri yapmak zorundadır. Adıyaman kamuoyu artık bu garip tartışma bitsin istiyor.” Denildi.
Vali Ramazan Sodan, yapılacak olan her şeyin mevzuata uygun olarak yapılacağını ve turizmin gelişmesi için ne gerekiyorsa onun yapılacağını belirtti.Konunun önemli bir konu olduğunu ve etraflıca düşünülmesi gerektiğini belirten Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Malatya'nın konu ile ilgili taleplerini ve gelinen süreci AKALP üyelerine açıkladı. Vali Sodan, "Yolların birleştirilmesi konusunda etraflıca konuşarak bir sonuca varılacaktır. Bu konu bizim cazibeli olarak Malatya'ya akan Aksu Suyu ile onların Karasu Suyu cazibeli olarak bizim topraklarımıza akıyor. Bu suların takas edilmesini istediler. Bizim Kâhta ilçemizin kaynak suya ihtiyacı olduğu için bu konuda anlaşma sağlandı. Daha sonra Nemrut Dağı yolunun birleştirilmesini bizlerden talep ettiler. Bu taleplerini biz değerlendiriyoruz. Siyasilerimizde bunun değerlendirmesini yapıyor. Kommagene Uygarlığına ait eserler olana Nemrut, Arsemia, Karakuş ve Perre bizim sınırlarımız içerisindedir. Bununla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Parklar, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izni dışında bir şey yapılması zaten mümkün değildir. Her şey gelişim planı çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Eğer yolların birleştirilmesi noktasında turizm gelişecekse bunda da mahsur olmayabilir. Malatya'dan Nemrut dağı'na giden turistin üçte biri dahi Adıyaman'a gelse bu bizim için karlıdır. Ama yinede her şeye tüm Adıyaman karar verecek. Bu böyle devam etmelimi etmemeli mi? Bunun kararının verilmesi lazım. Mülkü idaresi bizim hudutlarımız içersinde olan ve tüm tasarruf yetkileri bize ait olan Nemrut Dağı'yla ilgili değerlendirmeyi yapıyoruz. Turizmimizin canlanması için ne gerekiyorsa o yapılacaktır" şeklinde konuştu.
“ Kanunlar Ne Derse O Olur”
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Parklardan izinsiz bir şey yapmamız mümkün değildir diyten Vali Sodan “Onlarda kendilerine söylenildiği gibi bütün bu şeylere izin almak mevzuata uymak şartı ile nemrut yoluna bağlanalım istiyorlar. Ama tabi uygun görülür veya görülmez o ayrı bir konu. Tartışılarak bunun çözülmesinde yarar var. Benim görüşüm bu kanaatimde budur. Bağlanmadan dolayı yine bizim bu bölgelerimize ziyaretin artacağı, turizmin daha da gelişeceğini en azından bağlanmadan dolayı yarısı veya üçte birinin bile bir yerden Adıyaman’ımızı ziyaret etse onun bile kar olacağı düşüncesindeyim. Ama yine buna Adıyaman karar verecek Adıyaman halkı ve yöneticileri karar vereceklerdir. Bu talep kabul edilmez de böyle kalır. Sayın vekillerimizde bu konuyu kendi aralarında görüşüyorlar. Tarihi eserler ve bu gibi yerler tümüyle tabiat kültür varlıkları kurulunun kararıyla turizm bakanlığının uygun görüşü lazım. Milli park mevzuatına uyulması lazım bu gibi yerlerde her şey yetkili makamların yetkisindedir. Onlarda bir mahsur teşekkül etmez ise Malatya’nın da böyle bir önerisi var.” Dedi.
“Bilimsel Bir Çalışma Yapılsın”
Adıyaman Kalkınma Platformu Yürütme Kurulu ile basın mensuplarının kabulünden dolayı teşekkür eden Adıyaman kalkınma Platformu ve Adıyaman gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya “63 STK’nın ve basınımız ile son iki gündür irtibat halindeyiz. Adıyaman’ın her kesiminde söz konusu olan bu nemrut yolu ile ilgili düşüncelerini sorduk. İşin kanunu boyutlarını sorduk. Yolun bağlanmasının ilimize artı ve eksileri nelerdir? Hadiseyi çözmeye çalışıyoruz. AKALP olarak Malatya’lı insanlarımızı seviyoruz. Malatya ile Adıyaman arasında hiçbir problem yoktur ancak Malatya yöneticilerinin yirmi-yirmibeş yıldan beri bilinçli planlı ve organizeli bir şekilde nemrut imkânını Malatya’ya bağlanması ile ilgili bir projelerini olduğu Adıyaman kamuoyu yakından bilinmektedir. Malatya tarafından Adıyaman tarana eski kabirlerin nakline şahit olduk. Mahkeme kararı ile bunlar ispat ettirdiler. Malatya ile uzun süre mahkemelik olduk ve neticede Danıştay’ın vermiş olduğu bir kara var. Zati âliniz ile daha önce görüşmüştüm. Sayın bakanımızın yolun süratle aşağıya çekilmesi talimatları vardı. Bu talimatın bir an önce gerçekleşmesi lazım. Çünkü nemrut dağının tepesine araçla çıkıyorlar. İkincisi ise Malatya yolunun Adıyaman bağlanması ile ilgili bilimsel olarak ele alınması tartışılması artı ve eksilerinin ortaya konduktan sonra kamuoyuna doğru bir açıklama yapılması gerekmektedir. Bunun ile birlikte Malatya’nın uygulamış olduğu planın bir parçası olduğu noktasında biz hem fikiriz. Adıyaman’ın Malatya ile mücadele şansı yoktur. Malatya’nın çok geniş imkânları var. Bu geniş imkânlarla Adıyaman’a çok büyük bir haksızlık edeceği endişesi taşıyoruz. Malatyalı bürokratlarımızın yapmış oldukları bu girişimlerin bir an önce durulması kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının ortak talebidir. Bizde bunu zati halinize makamınıza sunduk. “ dedi.
“ Nemrut Üzerinden Siyaset Yapılmaz”
Adıyaman esnaf Kefalet ve Kredi Koop Başkanı Abuzer Aslantürk ise “ Malatya Valiliği gelsin Adıyaman Valiliğine omuz versin. Nemrut Dağını daha güzel insanların daha rahat gidip gelebileceği bir yer haline getirelim. Biz bununla övünç duyarız ama nemrutu elimizden almak gibi bir siyaset içerisinde olmaları bizi son derece üzmektedir. Geçmiş yıllarda sayın başkanımızın da ifade ettiği gibi mahkeme kararı ile biz orayı tekrar elde ettik. Siyasette rol alan bir hanım efendi bu işi çok kaşıyor siyasette kaşmaya da gerek yok. Nemrut Adıyaman da yeter Malatya’ya da yeter dünyaya yeter… Haksız rekabet ediyorlar. Bugün Malatya’dan gelen kişiler Nemrut dağının zirvesine kadar çıkmakta bizimkiler kanunun belirlediği yerdeler. Adıyaman insanı hangi şartlarda Nemrut’a çıkıyorsa Malatya insanı aynı şartlarda Nemrut’a çıksın. Malatya insanı Adıyaman insanından farklı insan değildir. Bana göre bu işi bu şekilde devam ettirenler siyasetçilerdir. Burası ne Adıyaman’ın nede başka yerin burası dünyanın malı buranın üzerinden siyaset yapılmaz.” Dedi.
İlk Yorumu Yap