Bu Ayıp Vekillerin...Milli Park Malatyada Kuruldu!
Kaçak yol yaptılar olmadı, protokol imzalamaya çalıştılar tutmadı, rüşvet olarak su vermek istediler beceremediler ve sonunda Malatya, çok sevdiği, çok istediği Nemrut’a fiziken sahip oldu, ruhunu da alacak.
Adıyamanlı siyasiler ve bürokratların “yük” olarak gördüğü Nemrut, sonunda bizden gitti. Ya Nemrut bizden kurtuldu, ya biz Nemrut’tan.
Bu haberimizi okuyan siyasiler ve ilin yöneticileri, “Asla öyle bir şey yok” diyecekler. Nemrut’un Adıyaman’da ve Adıyaman’a ait olduğunu söyleyecekler.
Ama buna sadece kendileri inanacak. İterseniz haber yorumumuzu okuyun.
Malatya, çok uzun yıllar önce Malatyalı bürokratların göz yummasıyla Nemrut’a gecekondu yapar gibi kaçak yol açmış, “Milli Park sınırlarını” ihlal suçu kapsamında değerlendiren olmamıştı.
Sonra bu kaçak yolu, yasal hale getirdiler. Ödenek aldılar, yolu genişlettiler, tepeye kadar çıkarak tarihi ayakları altına aldılar.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adıyaman ziyaretinde, tarihi çiğneyen yolu görünce tepki gösterdi, “Yıkın bu yolu” talimatı verdi ama yıkan da olmadı, bakan sözün gerisini de getiremedi. Çünkü Malatya’nın Nemrut hayali kuran siyasileri, STK’ları, bürokratları ve valisi vardı.
Daha sonra bu yolu, Adıyaman tarafına geçirmek için uğraştılar, yöneticilerimizi bile ikna ettiler. Bunun için rüşvetleri de hazırdı, Kahta’ya içme suyu…
Ancak, protokolün kamuoyunda yankısı hiç de Malatya’dan yana olmadı. Tepkiler büyüdü, protokol askıya alındı.
12 Haziran seçimleri öncesi, kurulacak yeni hükümette bakanlıkların yeniden yapılanacağı duyurulduğunda Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Milli Parklar Bölge Müdürlüğü de kurulacağı belirtilmişti.
Seçim bitti, Adıyaman Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nü haklı olarak istedi. Tarih eserler burada, bölgesi de burada olmalıydı.
Ama olmadı…
Yine Malatya kazandı.
Daha önce Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ses etmemesini sağlayacak şekilde kaçak yol açmış, Nemrut’a dilediği gibi çıkmanın yolunu bulmuştu.
Şimdi Milli Parklar Bölge Müdürlüğü Malatya’da olacak ve Adıyaman, Malatya’ya bağlı bir il olarak kalacak.
Bakan Onay Verdi
25 Ağustos 2008 gün ve 1082 sayılı bakanlık onayı ile 15 Milli Park Bölge Müdürlüğü belirlendi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil’in teklifi, Müsteşar V. Prof.Dr. Lütfi Akça’nın uygun görüşüyle makam onayına sunulan bölge müdürlükleri kurulmasıyla ilgili onay, Bakan Veysel Eroğlu’nun imzasıyla yürürlüğe girdi.
Yazıda, “29/06/2011 tarihli ve 645 sayılı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereğince, Bakanlığımız Taşra Teşkilatının yeniden yapılandırılması ve hizmetlerin aksatılmadan yürütülebilmesi maksadıyla Taşra Teşkilatı hizmet birimlerine bağlı Şube Müdürlükleri kurularak, görevlerinin ve çalışma esas ve usullerinin düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Yukarıda izah edilen sebeplerle hazırlanan ve ekte sunulan ‘Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatının Kuruluş ve Görevlerine Dair Usul ve Esaslar’ ile bu Usul ve Esasların ekinde yer alan cetvellerin yürürlüğe konulmasını, Olurlarınıza arz ederim” deniyor.
Onayın ekindeki liste ise 22 Ağustos 2011 tarihli. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü listesi DKMP Genel Müdür V. Yaşar Dostbil’in hazırladığı, Müsteşar Yardımcısı V. Dr.Mahir Küçük koordinasyonunda, Müsteşar Yardımcıları Mustafa Eldemir ve Prof.Dr. Lütfü Akça’nın kontrolünde, Bakan Prof.Dr. Veysel Eroğlu’nun onayıyla Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Malatya, Gaziantep, Elazığ, Adıyaman, Sivas, Diyarbakır, Tunceli, Kahramanmaraş, Kilis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin ve Şanlıurfa illerini kapsayacak şekilde Malatya’da kuruldu.
Haber- Yorum:Naif Karabatak
İlk Yorumu Yap