Adıyaman GAP İli Değil Mi?

Adıyaman GAP İli Değil Mi?

1987 yılında Atatürk Barajı yapımında Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Atatürk barajının su tutması nedeniyle yükselen Fırat suları nedeniyle Adıyaman koca bir ilçesini kaybetmişti. Aradan yaklaşık çeyrek asır geçmesine rağmen diğer GAP illeri GAP’ın nimetlerinden faydalanırken Adıyaman üvey evlat muamelesi görüyor.

Tarım illeri GAP kapsamında sulanırken Adıyaman arazilerinde halen kültürel kuru tarım yapılıyor. GAP ile birlikte sürekli gelişen yenilen iller her gün bir adım daha ileri giderken Adıyaman yerinde saymaya devam ediyor. Böyle bir çok neden vatandaşların aklına şu soruları getiriyor: ‘ Adıyaman Sahipsiz mi? Adıyaman’ın üvey evlat muamelesi görme nedeni milletvekilleri ve bürokratlarımızdan dolayı mı?’

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (BKİ) koordinesinde düzenlenen "Uzayın Derinliklerinden Tarihin Geçmişine GAP Astronomi Yolculuğu" programı çerçevesinde Kilis Merkez Ekrem Çetin İlköğretim Okulu'na teleskop Gök Gözü teslim edildi.

Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Gök Gözü teslim törenine Vali Turhan Ayvaz, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Mehmet Kadan, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman, İlab Ventures CFA/Direktör Yüksel Dibekoğlu, Kilis İl Milli Eğitim Müdür Vekili Şerafettin Kızıltaş, çevre okullarının öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Uzayın Derinliklerinden Tarihin Geçmişine Astronomi Yolculuğu programının, astronomi ve uzay konusunda Türkiye'de gerçekleştirilen ilk bölgesel programı çerçevesinde Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman'ın, yaptığı konuşmada, "Astronomi herkes için önemli. 2009 yılından bu yana dünyada tüm ülkeler astronomiye önem verdiler. Gençlerimizin son zamanlarda fizik ve matematiğe pek meyilli olmamışlar. Uzun süre düşündüler 'biz bu fizik ve matematiği gençlerimize

nasıl sevdiririz' diye ve çıkar yol olarak astronomiyi buldular. Çünkü gençlerimiz astronomi yapmak istiyorlarsa mutlaka iyi matematik ve fizik bilmek zorundalar. Dolayısıyla astronomiyi vitrindeki bilim dalı olarak kullandılar ve kullanmaya da devam ediyorlar" dedi.

Törende açılış konuşmalarının akabinde astronomi sunumları sunuldu ve öğrencilere sinevizyonlarla uzayın derinlikleri anlatıldı. Daha sonra Gök Gözü ikinci teleskobu okul yönetimine teslim edildi. Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezinde Yapılan konferans ve bilgilendirmelerden sonra Prof. Dr. Ethem Derman tarafından Vali Turhan Ayvaz'a plaket verildi. Gökyüzünün açık olduğu gecede çevre okullarının da yoğun katılımı ile gökyüzü incelendi.

Haber - Yorum: Ferhat Yılboğa

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap