Sit Alanında Kaçak Kazı

Sit Alanında Kaçak Kazı


Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Pınarbaşı Köyü İkizce antik kentinde kaçak kazı yapıldı.


Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Erarslan, arkeolog ve Jandarma ekipleriyle birlikte kaçak kazı yapılan alanda incelemede bulundu.
İncelemenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Erarslan, şunları kaydetti:


?Kaçak kazı ihbarı aldık. 2011 yılında yapılan bir kaçak kazı sonucu bu alana gelmiştik. Bu alanda yapmış olduğumuz incelemede antik yerleşim olduğunu tespit ettik. 2011 yılında bu yerleşim alanını mozaikli alanı olarak tescilledik. Aynı zamanda bu alanda görsel olarak doğan bir güzellik olarak bir çınar ağacı ve bir kuyu olduğunu gördük. Burayı da korumak amacı ile sit alanını birazda ha genişleterek kültürel anlamdaki kültürel sınırıyla birlikte doğal alanı da kapsayacak şekilde bir sit ilanı yaptık. Tabi daha sonraki dönemlerde kaçak ihbarları geldi ve biz bunu güvenlik güçlerimiz ile paylaştık. Güvenlik güçlerimiz burada gerekli tedbirleri aldık?


 KAÇAK KAZI YAPANLARLA İLGİLİ MAHKEME SÜRECİ VAR


Erarslan, ?Burada yapılan kaçak kazıyla ilgili şuan devam eden bir mahkeme var. Burada daha öncede suçüstü yapıldı ve mahkemesi devam ediyor. Yine bugünde bir ihbar aldık. Kaçak kazı var diye yine güvenlik güçlerimiz ile birlikte alana geldik. Alanda yine eski tescilden önce kaçak kazı alanları var ama yine bir iki yerde kaçak kazıların olduğunu gördük. Zaten kolluk güçlerimiz gerekli güvenlik tedbirlerini almış bulunmaktalar. Yine izinsiz kaçak kazıyla ilgili yapılan yasal işlemi yapacağız. Burası 2011 yılında sit alanı ilan edildi. 2?inci derece arkeolojik sit alanı burası? şeklinde konuştu.


ERTUĞRUL GÜNAY?DAN TEPKİ


Antik kent ile ilgili ilk tepki Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay?dan geldi.


Günay, konuya büyük bir hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini bildirdi.


Günay,  şunları kaydetti:


?Kamuoyu uyarılmış oldu. Anadolu?da bilinmeyen ve defineciler tarafından keşfedilip tahrip edilen bir çok yer var. Her yıl devlete turizmden 30 milyar dolardan daha fazla gelir getiren ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bu bakanlığın bütçeden aldığı pay yüzde 1 bile değil. Ayrıca çok sayıda arkeolog ve sanat tarihçisi de güç koşullarda da olsa çalışma için sıra bekliyor. Ne yazık ki kadro taleplerine de yıllardan bu yana Maliye ve Devlet Personel Başkanlığı gereken ilgiyi göstermiyor?


 DÖNEMİMDE OLSA OLAY YERİNE KENDİM GİDERDİM


Bunlara rağmen antik kentle ilgili adım atılması gerektiğini vurgulayan Günay, şöyle devam etti:


?Ben hemen bugün çevre müzelerden yetkililerin ve bakanlıktan bir yetkilinin buraya gitmesini beklerim. Dönemimde böyle bir haber çıktığında aynı gün yerel birimleri harekete geçiriyor, önlem alınmasını sağlamaya çalışıyor ve gecikmeksizin de bakanlıktan üst düzey bir yetkilinin bu alana gitmesini mutlaka sağlıyordum. Hatta alan çok önemliyse 2 gün içerisinde mutlaka kendim de gidiyordum. Ama şimdi böyle bir tavır alınır mı alınmaz mı önümüzdeki günlerde göreceğiz?

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap