Demir:Göç Sorunu Hepimizin Sorunudur

Demir:Göç Sorunu Hepimizin Sorunudur

Bağcılar Belediyesi’nin de desteğiyle Zeytinburnu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Göçle Gelen Ailelerin Şehir Hayatına Adaptasyonu için Belediyeler Arası Diyalog Projesi Tematik Toplantısı” Dedeman Otel’inde yapıldı. 2 gün devam eden toplantıya özellikle yurtiçi ve yurtdışı göçle yer değiştiren insanların şehre ve topluma adaptasyonuyla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. 

Toplantıya; İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş, Zeytinburnu Kaymakamı Mustafa Dündar, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Arısoy, STK adına Adıyamanlılar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Demir, Kreuzberg Belediyesi 1. Başkan Yardımcısı Kunt Wildner Spindler, Beringen Belediyesi Uyum Sağlama Encümeni ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş; Göçle gelenlere hak etiği yaşam koşullarını oluşturmanın hem hükümetin hem de yerel yönetimlerin asli görevi olduğunu belirterek, İstanbul göç olayında hedef bir merkez konumda olduğu için Göçün beraberinde getirdiği sorunları çözmek için bu tür güzel projelerin arttırılması şart olduğunu söyledi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın; Toplantıda yaptığı konuşmada, 2008 yılında başlanan bu projenin kendilerine çok şeyler öğrettiğini, göç ile gelen kaçınılmaz süreci başarı ile tamamlayacaklarını belirterek, yaşanan süreç içinde kurumların yaptıkları çalışmalar ve tecrübelerin paylaşımı ile hayat standartlarını artırmayı hedeflediğini söyledi.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı; Türkiye’de göçle ilgili olarak ilk defa böyle güzel bir organizasyon gerçekleştirildiğini belirterek, Devletin ilgili birimleri olduğu gibi Sivil Toplum Kuruluşlarının da göçle gelenlerin adaptasyonu noktasında önemli katkıları olduğunu belirterek, Sivil Toplum Kuruluşlarına da teşekkür etti.

Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Başkanı Dr. Franz Schulz; Kreuzberg ve Berlin’in göçle yakından ilgili şehirler olduğunu hatırlatan Schulz, sözkonusu şehirlerin yüzde 30’unu göçmenlerin oluşturduğunu  ve 100 değişik ülkeden insanların göçlerle kendi bölgelerine geldiğini ve bunun en büyük grubu ise Türkler oluşturduğunu kaydetti.

Adıyamanlılar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Demir; Sivil Toplum Kuruluşları olarak göçün sorunlarını en iyi şekilde anlayan ve bilenlerden olduğunu ve bu nedenle göç’ün şehirlerdeki adaptasyonu sağlama konusunda elinden gelen bütün imkânlarını kullandığını ve bunun en bariz örneği ise İstanbul’daki Adıyamanlılar Vakfının kendi hemşerilerine yönelik yaptığı hizmetler olduğunu kaydeden Demir, “Göçün sorunu başta STK ve Yerel Yöneticiler olarak hepimizin sorunu olmalı diye düşünüyorum. Özelikle bu konuda Adıyamanlılar Vakfımız her yıl binlerce vatandaşları bir araya getirip birbirleriyle kaynaşmak ve tanışmak için Geleneksel olarak her yıl Piknik, İftar ve Futbol Turnuvası gibi önemli etkinlikler düzenleyerek, bu manada büyük bir mesafe kaydetti. Yaptığı 6 katlı Kültür Merkezi ile birilikte halkın hizmetine sunan çok amaçlı salonlarıyla ve bünyesinde oluşturduğu Komisyonlar nezdinde reform nitelikte önemli hizmetler gerçekleştirdiğini ve bu yapılan hizmetler ise diğer illerin STK’na karşı örnek bir tavır sergilediği gibi kamuoyunda da büyük bir saygınlık kazandığını” söyledi.

HEYET ADIYAMANLILAR VAKFIMINI ZİYARET ETTİ
Göçle Gelen Ailelerin Şehir Hayatına Adaptasyonu ve Belediyeler Arası Diyalog Projesi Tematik toplantısına katılan yaklaşık 20 kişilik heyet Adıyamanlılar Vakfımızı ziyaret etti. Heyeti, Vakfın Yönetim Kurulu Üyelerinden Cuma Durak ve Ahmet Demir tarafından karşılandı.  

Burada Adıyamanlılar Vakfı çalışmaları hakkında bilgi sunumu sunan Ahmet Demir, 13 yıl önce Nevzat Bayhan Başkanlığında kurulan Adıyamanlılar Vakfının kısa bir zaman içerisinde birçok inanılası güç denilen imkânsızlıkları başararak önemli bir noktaya geldiğini söyledi. Vakfın bünyesinde var olan Komisyonların yaptığı görevlerini detaylı bir şekilde anlatan Demir, “Vakfımızın bünyesinde 19 komisyon oluştuğunu ve bu komisyonlarında hepsinin ayrı ayrı görevleri olduğunu, Komisyonlarda görev alan üyelerin ise belli aralıklarla bir araya gelerek yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında fikir alış verişinde bulunarak çalışmalarını yürüttüklerini” söyledi.

Vakfın çalışmalarını yerinde gören heyet, özelikle göçle gelen İnsanlar arasında diyalogu sağlamaya çalışan ve aynı zamanda birlik ve beraberlik konusunda önemli bir rol üstlenen Adıyamanlılar Vakfı gibi STK’ların sayısının çoğalması gerektiğine vurgu yaparak, vakıf yöneticilerine misafirperverlikten ötürü teşekkür ettiler.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap