Polat, Sakarya’da Başarı Destanı Yazıyor

Polat, Sakarya’da Başarı Destanı Yazıyor

Çağdaş Kocaeli Gazetesi Yazarlarından Sadun Çetin, Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat’ı köşesine taşıdı.

Çetin’in kaleme aldığı yazıyı aynen paylaşıyoruz;

Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat...

İşimiz gereği her meslekten ve değişik sektörlerden temsilcilerle diyalogumuz oluyor. En az ilişkiniz hangi meslek grubuyla derseniz, tereddütsüz Ormancılar ve Orman Mühendisleri diyebilirim.

Geçen Perşembe akşamı TV-41’de Adem Turgut ile sunduğumuz 7 Artı programında Sakarya- Kocaeli Orman Bölge Müdürü Ziya Polat’ı konuk ettik.

Olağanüstü başarılı bir performans sergiledi. Kendisi zaten Orman Mühendisi yani işinin ehli. Ancak iyi bir anlatıcı olabilmek için konunun uzmanı olmak yetmiyor bunun için başka meziyetler de gerekiyor. İşte Ziya Polat’ı böyle bir isim olarak tanıdım. Öylesine akıcı bir üslup ve tatlı bir dil ile sorduğumuz soruları yanıtladı ki, programın keyifle akmasına vesile oldu. Nitekim daha sonra programın pek çok müdaviminden “Ziya Beyi gerçekten büyük keyifle dinledik” sözlerini işittim.

Program öncesi kendi müdürlerini yalnız bırakmamak için nezaket göstererek İzmit İşletme Müdürü Esra Karali Hanım ile Özel Kalem Hatice İzgin televizyona geldi. Esra Hanım’ı ilk kez tanıdım, müdürünün yanında pek konuşmadı. Ormancılığı yalnız bir meslek değil bir yaşam biçimi olarak seçmiş işinin uzamanı bir hanımefendi izlenimi aldım

Hatice Hanım ile tanışıklığımız yıllar öncesine dayanır. 4 yıl kadar birlikte gazetede çalışmıştık. Adem ile de Fikret Toker’in başkanlık yaptığı eski Bekirpaşa Belediyesi’nde basın yayında çalışmış. Girişken, üstlendiği işi layıkıyla yapan cemiyetçi, sempatik bir hanımefendi. Orman İşletmesi için artı bir değerdir...

Ziya Bey ile Ormancılığın altından girdik üstünden çıkıp yangınlara geldik. En az temas ettiğim bir sektör temsilcisi olduğu için uzman görüşlerinden yararlanmayı kendim için bulunmaz bir fırsat olarak gördüm. Zaten izleyiciler de aynı kanaate varmış olacaklar ki, Ziya Bey’i öven çok geri bildirim aldım. Orman konusunu konuşarak günlük rutin konuların dışına çıkmış olmak gördüğüm kadarıyla izleyicileri çok memnun etmiş...

Programı izlemeyenler için Ziya Polat’ın konuşmasında önemli konuları ve rakamları özet olarak paylaşmak istiyorum...

X- Orman Teşkilatı 1839’da kuruldu. Ülkemizin ilçelerine hatta neredeyse köylerine kadar teşkilatlanmış kurumsal geleneklerini ve kültürünü koruyan bir devasa kurum.

X- Yangınlarda kullanılmak üzere Bölge Müdürlüğü’nde 25 arazöz, 20 iş makinesi var. 2.5 yıldır bölge müdürü olarak görev yapan Ziya Bey zamanında bölgemizde önemli bir yangın çıkmamış. Ancak yangınlarda ihtiyaç halinde  belediyeler ve başka kurumlardan destek alınıyormuş. Yangın anında yetki Orman Müdürü’nde oluyormuş ancak bölgeye Vali gelirse yetkiyi o üstleniyormuş.

X- Kocaeli ve Sakarya’da 207 mesire alanı var bunun 147’si bizim kentimizde.

X- Kocaeli sanayi kenti diyoruz ama orman alanı yüzde: 42. Sakarya tarım kenti olarak anılıyor ancak oradaki orman alanı yüzde: 43 imiş.

Kocaeli’de 143 bin hektar, Sakarya’da ise 208 bin hektar orman bulunuyor.

X- Geçimini ormandan sağlayın ve adına Orman Köylüsü denilen vatandaş sayısı Türkiye genelinde 7 milyon kişi. Belgemizde ise şöyle; Sakarya 417 Orman Köyü ve 197 bin 592 kişi, Kocaeli’de 238 Orman Köyü ve 98 bin 405 kişi olmak üzere bölgemizde toplam 295 bin 997 orman köylüsü bulunuyor.

X- Bölgemizdeki ağırlıklı olarak bulunan ağaç türleri şöyle; Meşe, kayın, kestane, çam, kızılağaç, gürgen dışbudak

Yangınlar konusunda Ziya Polat şöyle konuştu;

“İklim değişikliği nedeniyle yangın riski sadece Akdeniz ve Ege’de değil her yerde arttı. Evet güney illerde risk bizden çok fazla ama ibre yapraklı ağaçlarımızın olduğu Kefken, Gebze, taraklı ve Geyve bölgelerimizde de yangın riski var.

Kocaeli’de iki kulemiz var. Biri Çenedağı’nda diğeri de Babadağ’da. Drone uçuruyoruz. Buralardan 7-24 gözlemler yapıyoruz. skiden çok daha uzun olan yangına müdahale süremizi 10 dakikaya indirdik.

Ülkemizde yılda 2 bin 500 3 bin yangın çıkıyor. Yangınları büyümeden söndürmek çok önemli. Ama daha önemli olan yangınların çıkmasını engellemek... Bunun için de insanımızı eğitmeliyiz, bir izmarit, söndürülmemiş bir ateş hepsi yangın nedeni olabilir. Yangınların yüzde 90’ı insan hatasından çıkıyor. Bunu çözdüğümüzde ormanlarımız daha güvenli olacak”

Özetle;

Rutin gündemin dışına çıkıp ormancılığın ne olduğunu, bölgemizdeki (Sakarya- Kocaeli) orman bitki örtüsünü, yangın risklerini ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün ne iş yaptığını Ziya Bey’den gayet güzel öğrendik...

Aldığım geri dönüşlerden anladığım o ki; Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, programın müdavimi olan izleyicilerin dikkatle dinledikleri bir konuk oldu.

Benim için de farklı olmadı... Ormancılık bunca meslek yaşantımda en az bilgi sahibi olduğum bir konuydu. O nedenle uzman, deneyimli ve iyi bir anlatıcıdan bilgilenmeyi kıymetli buldum.

Yazının linki; https://www.cagdaskocaeli.com.tr/makale/11317464/sadun-cetin/sakarya-orman-bolge-muduru-ziya-polat

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap