Konukoğlu kalite moda ve markaya yönelmeliyiz
Bloomberg HT TV’de, Gülin Yıldırımkaya’nın sunduğu ‘’HT Gündem’’ programına katılan Konukoğlu, iş yaşamına, SANKO’nun gelişimine, ülke gündemine ve Gaziantep’in sanayileşmesi ve başarısına ilişkin soruları yanıtladı.
Ortaokulu bırakarak iş yaşamına girdiğini, ancak babasının fabrikasında çalışmasına rağmen kendisine hiç ayrıcalık tanınmadığını, aylarca yer süpürdüğünü ve makine sildiğini anlatan Konukoğlu, ‘’Asla taviz vermeyen ustalarım sayesinde emir almayı ve aldığım emri uygulamayı öğrendim. Zaman zaman eziyet etseler de başarımda onların payını unutamam’’ diye konuştu.
‘’KARDEŞLERİMLE BAŞARDIK’’
Eğitimin öneminin hiçbir zaman tartışılamayacağını, bundan dolayı üzüntü duyduğunu ve özellikle yabancı dil bilmemesinden rahatsızlık duyduğunu kaydeden Konukoğlu, şöyle devam etti:
‘’Eğitimi yarıda bırakmaktan dolayı üzülüyorum. Ancak, şunu da düşünüyorum. İşletmenin içerisinde, diğer bir ifade ile çekirdekten yetişmenin yararlarını gördüm. Çekirdekten yetişen benim ve hepsi yükseköğrenimini tamamlayan kardeşlerimin el ele vermesiyle bugünlere geldik. Aile bağlarımız çok sıkı.
Hepsi birbirinden başarılı olan kardeşlerimle birlikte SANKO’yu bugünlere getirdik. Kardeşlerim olmasa bugünlere gelemezdik. Eğitimimi yarıda bırakmaktan dolayı pişman değilim ama bugün her birisi holdingi yönetecek kapasitede olan kardeşlerimin ve çocuklarımın eğitimini tamamlamamalarına izin vermezdim.’’
Başarıda eşlerin çok önemli rol oynadığını anımsatan Konukoğlu, ‘’Her başarılı erkeğin arkasında anlayışlı hanımı vardır. Hanım anlayış göstermese, yardımcı olmasa bugünlere gelemezdim, başarılı olamazdım’’ diyerek, eşlerin başarıya etkisini ifade etti.
ARA ELEMAN EKSİĞİ VAR
Türkiye’de yükseköğrenim açısından çok önemli sorun olmamakla beraber, ara eleman konusunda ciddi sıkıntı olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, ‘’Mühendis var ama ara eleman yok. İşletmelerde bu çok önemli bir sıkıntı. Ara eleman yetiştirilmeli’’ diyerek, meslek liselerinin önemini dile getirdi.
Türkiye’de tekstil sektörünün kesinlikle bitmeyeceğini, ancak tekstilde kalite, moda ve marka faktörlerinin öne çıkarılması gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
‘’Tekstil diriye de lazım, ölüye de. Doğunca da tekstile sarıyorlar, ölünce de. Türkiye’de tekstil bitmez. Klasik üretimden çıkmalıyız. Kaliteyi, modayı, markayı, tasarımı üretenler ayakta kalır. Tekstil bir süreç yaşıyor. İngiltere yıllarca tekstilin merkezi oldu. Daha sonra Fransa tekstilde güç merkezi oldu. Bu ülkelerin sömürgeleri elinden çıkınca, pamuk üreticisi de olan İtalya tekstilin kontrolünü aldı. Pamuk üreticisi olmasından dolayı İtalya tekstil sektöründe etkinliğini devam ettiriyor. Ancak, son 30 yıldan beri Türkiye de bu sektörde güç merkezi haline geldi.
Süreç devam ediyor. Tekstilin basit ve ucuz üretimi Türk Cumhuriyetlerine ve özellikle Uzakdoğu ülkelerine kayıyor. Bu tekstilin yanı sıra, emek-yoğun diğer sektörler için de yaşanacak süreçtir. Türkiye, en önemli pazarlardan AB ülkelerine hem yakınlığı hem de tartışılmaz kalitesiyle daha uzun yıllar tekstil sektöründe hitap edecektir. Tekstil Türkiye açısından istihdam boyutu ile de çok önemli bir sektör. Tekstil Türkiye’nin istihdam alanıdır. Bu anlamda da önemli bir sektördür.‘’
Döviz kurunun düşük olduğunu, böyle devam etmesinin ithalatın adeta patlamasına ve ihracatın gerilemesine yol açacağını, bundan dolayı kurların biraz yükselmesinde yarar gördüğünü bildiren Konukoğlu, IMF ile gelinen süreci, ‘’IMF sigortadır, teminat mektubudur. Olursa iyi olur, ama olmazsa olmaz diye bir şey yok. IMF dizginleri ele alıp, kabuğunu kıran Türkiye’yi boyunduruğu altına almak istiyor. Türkiye liderliğe soyunan bir ülke. IMF’nin de bunu dikkate alması gerekirdi‘’ sözleriyle değerlendirdi.
‘’ÜÇ ÇEŞİT YÖNETİCİ VAR’’
Bir soru üzerine üç tür yönetici olduğunu anlatan Konukoğlu, bunları, ‘’Allah vergisi, diğer bir ifade ile genlerden gelen yöneticilik, (bu gruptakiler biraz çaba gösterip başaranları ve piyasaları iyi yorumlarlarsa çok başarılı olurlar) ikincisi eğitimi alınarak öğrenilen yöneticilik, sonuncusu ise başaranları iyi yorumlayıp, onların takip ederek yapılan yöneticilik’’ olarak sıraladı ve hangi kategoride olunursa olunsun, çok çalışmak gerektiğinin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini anımsattı.
‘’ÇOCUKLARINIZI İŞE ALIŞTIRIN’’
İşadamlarını, çocuklarını işe alıştırmaları için uyaran Konukoğlu, ‘’Çocuklarınızı işinize alıştırın. (Ben ezildim, çocuğum ezilmesin, hayatını yaşasın) derseniz, sizden sonra başarılı olamaz. Çocuklarınızı mutlaka işyerinize getirin, çalışmayı ve zamanla çalıştırmayı öğrenmesini sağlayın’’ dedi.
‘’Paylaşmak Mutluluktur’’ anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
‘’Konukoğlu ailesinin adeta misyonu olan ve gücümüz oranında bir asrı aşan süredir gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimizi, 1989 yılından beri babamın kuruluşunu sağladığı Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile yürütüyoruz. Çok detaya girmek istemiyorum. Şu ana kadar 17 okul yaptırdık.
Her yıl yükseköğrenimdeki 1500’ün üzerinde öğrenciye karşılıksız burs veriyoruz. Onlardan tek istediğim, iş yaşamına atıldıklarında, ailelerinin geçimini temin edecek gelire kavuştuklarında, mümkün ise kendilerinin de bir öğrenciye karşılıksız burs vermeleridir. Ayrıca, her yıl 19 bin aileye yılda iki kez gıda yardımı yapıyoruz.’’
İlk Yorumu Yap