Sigorta Primlerine Zam Geldi!

Sigorta Primlerine Zam Geldi!


Adıyaman?da mali müşavir olan Ali Türk, asgari ücretteki artışın gerekçe gösterilerek Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerine yüzde 30 zam yapıldığını söyledi.

 

 

Mali müşavir Ali Türk, sözlerine şöyle başladı; ?Asgari ücretteki artış gerekçe gösterilerek Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerine yüzde 30 zamlandı. Geçen yıl 50 lira ödeyenler 65, 152 lira ödeyenler 197, 305 lira ödeyenler 395 lira ödeyecek. Asgari ücretin net 949 liradan Ocak ayı itibariyle net 1.300 TL'ye çıkmasıyla birlikte GSS primleri de arttı. Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen kişiler de sağlık hizmetinden yararlanmak için zorunlu olan GSS primlerindeki artış yüzde 30 oranında gerçekleşti. Aile içinde kişi başına düşen gelir miktarı 549 lira ve altında olanları devlet karşılayacak. 540-1647 lira arasında olanlar artık aylık 50 lira yerine 65.88 lira ödeyecek. Kişi başına düşen gelir miktarı aylık 1647 - 3 bin 294 lira arasında olanlar 152 lira yerine 197 lira ödeyecek. Aylık gelir miktarı 3 bin 294 lira olanlar ise 305 yerine 395 lira ödeyecek. 15.10.2008 tarihinden önce T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi olanların emekli aylıkları ve ikramiye tutarları Emekli Sandığı matrahlarına göre belirleniyor. Emekli Sandığı matrahlarında sınıf, unvan ve kıdem önemli olmakla birlikte bu kapsamdakilerin tamamında memur maaş katsayısı ile taban aylık katsayısı dönemsel açıdan belirleyici nitelik taşıyor.Memuriyet yaşamları boyunca bazı görevleri ihraz edenlere ise ayrıca makam ve görev tazminatı ödenmesi gerekiyor. Makam tazminatı ile görev veya temsil tazminatı adı altındaki bu tazminatlar Emekli sanığı matrahına eklenmemekle birlikte en az iki yıl sürdürülen makam tazminatı gerektir görevlerde bulunanlar için en az altı ay bulunulmuş en yüksek görev tazminatı göstergesi üzerinden hesaplanan tazminat veya 7000 makam tazminatı üzerinde tazminata hak kazananlara özgü olan temsil tazminatı eklenmesiyle aylığa ek olarak ömür boyu alınabiliyor. Makam ve görev veya temsil tazminatına hak kazanmış olanlardan vefat edenlerin hak sahipleri de bu tazminata hak kazanabiliyor. Kamu görevliler hakem kurulu kararı ve 2015 yılı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla eklenen enflasyon katkısı ile 2016 yılı Ocak-Haziran ayları arasında uygulanacak memur maaş katsayısı 0,088817 taban aylık katsayısı ile 1,390277 olarak belirlenmişti.?

 

 

?Bu tazminatların ikramiye hesabına dahil edilmemesi gerekiyor?

 

 

?Emekli sandığı matrahı gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, kıdem aylığı, ek göstergeye göre belirlenen özel hizmet tazminatı ve  taban aylıktan oluşuyor? diyen Mali müşavir Ali Türk, şöyle dedi; ?Taban aylık tüm memurlar için aynı miktarda bulunuyor. Gösterge ve kıdem de derece kademe ve kamu hizmetinde geçen süreye bağlı olarak değişmekle birlikte Emekli Sandığı matrahı içerisinde önemli bir yer tutmuyor. Buna karşın emekli aylıkları arasındaki farkları doğrun en önemli unsurlardan birincisi ek gösterge oluyor. Ek gösterge katsayı ile çarpımından çok en yüksek devlet memuru aylığının belli bir oranının tespitinde yegâne unsur olduğundan bu tazminata olan etkisi ile Emekli Sandığı matrahının ve dolayısıyla da emekli aylığının önemli yükselişlerinde en önemli değişken oluyor. Emekli Sandığı emekli aylıklarının görece fazla olmasına yol açan diğer etken ise tazminatlar oluyor. Bazı görevlerde bulunanlara yasa ile tanınan makam tazminatı, makam tazminatı göstergesine göre belirlenen bir görev tazminatı veya temsil tazminatı da her ay aylığın dışında ama aylığa ek olarak alınan bir ödeme oluyor. Fakat bu tazminatların ikramiye hesabına dahil edilmemesi gerekiyor. Tazminatlar vefat halinde emekli aylığı gibi hak sahiplerine hisseleri oranında geçirilebiliyor.?

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap