Fırat TARSİM Konusunda Uyardı!

Fırat TARSİM Konusunda Uyardı!


Osman Fırat, sigortanın ileride meydana gelmesi muhtemel hasarlardan kaynaklanacak zarar ve gelir kaybından koruduğunu, ancak sigorta yaptırılsa da güvenliğin elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Özellikle bahar mevsiminde yaşanan olumsuz hava koşullarının göz önünde bulundurulması gerektiğini savunan Osman Fırat, “Bahar mevsimi olası riskleri de beraberinde getiriyor. Yaşam alanlarında karşılaşılabilecek riskler konusunda sigortalılarımızın bilinçlendirilmesi de işimizin bir parçası. Sigorta, kişilerin ileride meydana gelmesi muhtemel bazı şartlar altında karşılaşacakları zarara ve gelir kaybına yol açan ekonomik sonuçlarından kendilerini koruma anlamına geliyor. Ancak, “sigorta yaptırdım, gerisini boş vereyim” demek doğru bir yaklaşım değildir. Bireyler olarak kendimizi korumayı öğrenmemiz gerekiyor. Sigorta yaptırdığımız için güvenliği elden bırakmak gibi bir durum söz konusu olmamalı” dedi.

“Ancak araç hakimiyetini imkansız hale getiren noktalara azami ölçüde dikkat edilmesi gerekir”

Bahar mevsiminde risk yönetiminin hayatın her alanına yayılmış durumda olduğundan bahseden Fırat, “Bu nedenle hem kişisel risklere karşı ferdi kaza sigortası, hem de ev ve araç sigortası yaptırmak herkesin risk yönetimi planında olmalı. Normal araç lastiklerinin genellikle 7 derece altındaki sıcaklık değerlerinde, sürüş emniyeti açısından daha sağlıklı olan ve özel bir desene sahip lastiklerle değiştirilmesi gerekmektedir. Özellikle viyadükler, köprü geçişleri gibi alanlarda mavi buzlanma olarak adlandırılan ve fark edilmesi çok zor olan ancak araç hakimiyetini imkansız hale getiren noktalara azami ölçüde dikkat edilmesi gerekir. Bu tip bölgelere yaklaşmadan önce hızın düşürülerek olası bir kayma sonucundaki çarpmanın şiddetinin azalması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

“Bitkisel ürün sigortalarında, poliçede yazılı primin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacaktır”

Bitkisel ürün sigortasına değinen Fırat sözlerine şöyle devam etti; “Tüm bitkisel ürünler için dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı ile yaş meyve, sebze ve kesme çiçekler için doludan kaynaklanan kalite kaybı sigorta kapsamındadır. Ayrıca meyvelerde don riskinin neden olduğu miktar kaybı, teminatı isteğe bağlı olarak sigorta kapsamına alınabilir. Bitkisel ürün sigortalarında, poliçede yazılı primin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacaktır. Meyveler ürünlerinde, dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece don teminatında primin üçte ikisi devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin yüzde 25’i peşin alınır, kalan prim tutarı da en geç hasat sonunda 1 ay içinde tahsil edilir. Sigortalı, hasar ihbarını sigortacı ya da acentesi aracılığıyla sistem üzerinden rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren en kısa sürede Havuz merkezine yapar. Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS kayıtlarının güncel olması gerekir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzu üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarım Sigortaları Havuzu sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek çiftçiye verir.”

“Sigorta kapsamı ve sigortalanan tehlikeler”

Fırat, sera sigortası konusunda şöyle konuştu; “Sera yapı malzemeleri, içindeki teknik donanım ve serada yetiştirilen bitkisel ürünler için risk inceleme-değerlendirme sonucuna göre Dolu, Deprem, Taşıt çarpması ile Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Sel ve Su Baskını, Kar ve Dolu Ağırlığı riskleri, teminat kapsamına alınabilmektedir. Sera Sigortalarında, poliçede yazılı primin yüzde 50’si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından

ödenecek olan primin yüzde 25’i peşin alınır, kalan yüzde 75’i de vadeli olarak tahsil edilir. Sera Sigortalarında en geç 24 saat içinde doğrudan ya da acente aracılığı ile Tarım Sigortaları Havuzuna yapılır. Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle Örtü Altı Kayıt Sistemindeki o yıla ait sera ve içindeki ürün bilgilerinin güncel olması gerekir. Kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için TARSİM’e üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigortacı, sigorta ettirenin beyanı ile düzenlenen önbilgi formunun sisteme kayıt edilmesiyle risk inceleme organizasyonunu başlatır. Yapılacak risk incelemesi ile sigortalanacak seraya ait özellikler belirlenir ve sisteme kayıt edilir. Seranın özellikleri ile belirlenen risk grubuna göre sera genel ve teknik şartları, tarife ve talimatlar doğrultusunda poliçe, sigorta şirketi tarafından düzenlenir.”

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap