Terlemek artık kader olmaktan uzaklaşıyor

Adıyaman Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Atilla ÖZENOĞLU, terlemelerin cerrahi olarak tedavi edilebildiğini söyledi. Özenoğlu, " Yüzdeki terleme yüzde 90-95, koltukaltı terlemesi yüzde 85-90, el terlemesi yüzde 95-98,ayak terlemesi ise yüzde 64 oranında azalmaktadır. Böylece kişilerin kendine güveni, iş ve sosyal hayattaki başarıları artmaktadır." dedi.
Op.Dr.ÖZENOĞLU, toplumda %1 gibi bir oranla sık rastlanan ancak hastaların dertlerine çözüm bulamadıkları terlemenin cerrahi yöntemiyle tedavi edilebildiğini belirterek, "Sinir sisteminin, sempatik sinir adı verilen bölümünün aşırı fonksiyon görmesi sonucu yüzde, koltuk altlarında, ellerde ve ayaklarda aşırı terleme olur. Bu da insan yaşamı olumsuz etkiler. Medikal tedaviler uygulanmakla birlikte etkilerinin kısa süreli olması, tekrarlayan tedavi seansları, bazı yöntemlerin ağrılı ve pahalı olması (botoks gibi), hasta için zahmetli olmasının yanı sıra kesin çözüme ulaştırmamaktadır." şeklinde konuştu.
Büyük şehirlerdeki özel hastanelerde bu işlem için oldukça yüklü ücretler ödenmesine karşın, hastanemize başvuran hiçbir hastadan herhangi bir ücret talep edilmeyeceğinin altını çizen Özenoğlu, altta yatan sistemik hastalık yok ise terlemenin eskiden kabul edildiği gibi normal bir durum olmadığını, kişinin içe kapanıklığına ve sosyal ilişkilerini bozan bir duruma dönüşeceğinden bu durumun en kısa zamanda ve en kesin çözüm olan cerrahi yolla düzeltilmesi gerektiğini belirtti.Yapılan işlemin fıtrata asla aykırı olmadığını da vurgulayan Özenoğlu, ’’Terlemek toksinlerin atılması açısından son derecede önem taşımaktadır, bu sebeple yaptığım işlemle terlemeyi tamamen kesmiyor, sadece terlemenin akış yönünü değiştiriyorum. Bir diğer deyişle yüzü fazla terleyen hastanın yüz terlemesi geçerken bacak ya da göbek etrafında bir miktar terleme artışı olmakta, bu durum hem fıtratı bozmamakta hem de şahsın sosyal fobisini yenmesinde % 100 yardımcı olmaktadır.
En kesin ve kalıcı tedavi yönteminin cerrahi yolla sinirin kesilmesi anlamına gelen "sempatikotomi" olduğunu belirten Özenoğlu, cerrahi tedavinin günümüzde endoskopik olarak kolaylıkla ve sorunsuz halledilebildiğini belirtti. Özenoğlu, genel anestezi altında koltuk altından 1-2 santimetrelik giriş deliğinden hastanın şikayetlerine göre terlemeye yol açan sempatik sinirlerin kesildiğini dile getirerek, "Aynı seansta sırayla her iki koltukaltından yapılan bu girişimin süresi 20 ile 40 dakika arasında değişmektedir. Tedavinin başarısı, ameliyattan hemen sonra hastanın terleme gösteren kısımlarında ( yüz, koltukaltı, eller, ayaklar) ılık ve kuruluğun olmasıyla anında tespit edilebilmesi açısından oldukça yüz güldürücüdür. El terlemesi yüzde 95-98 oranında geçer. Yüz kızarması yüzde 80-85, yüz terlemesi yüzde 90-95 oranında geçer. Koltukaltı terlemesi yüzde 85-90 oranında, ayak terlemesi yüzde 64 oranında azalmaktadır. Bu ameliyat sonrasında kişilerin kendine güveni artar. İş ve sosyal hayattaki başarıları artar." dedi.
Aşırı terleme ameliyatlarının Adıyaman Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde başarı ile uygulandığını aktaran Özenoğlu, "Ş.Y. isimli hasta kış sezonu olmasına rağmen koltukaltlarında aşırı terleme nedeni ile başvurdu, hastaya torakoskopik sempatikotomi (video yardımlı kapalı ameliyat- ETS ) tek giriş deliğinden uygulandı. Tek seansta iki taraflı olarak yapılan işlemlerden sonra hastada, koltuk altlarındaki aşırı terleme başarı ile tedavi edildi ve özgüveni daha fazla olacak şekilde günlük yaşantısına devam etmek üzere ertesi gün taburcu edildi " şeklinde konuştu.
Özenoğlu, hastaya en az travma veren, en az riskli ve en kısa zamanda günlük hayata dönmesini sağlayan minimal invaziv denilen kapalı yöntemle uygulanan operasyonun farkları ve avantajlarını şöyle anlattı: "Tek seansta iki taraflı olarak uygulanması. Farklı zamanlarda iki ameliyat yerine her iki el ve koltuk altı için operasyonların tek bir ameliyatla yapılması, hastanın ikinci bir kez daha anestezi (narkoz) almasını engeller. Diğer merkezlerde iki veya üç giriş deliği açılarak, bazı merkezlerde ise açık ameliyatla yapılmakta olan bu işlem, hastalarda estetik kaygılara neden olmaktadır. Başhekimimiz Sayın H. Mehmet İNAN’ın destekleri ile yurtdışından hastanemize kazandırmış olduğumuz Videotorakoskopi kamerası ile her bir taraf için sadece bir giriş deliğinden sempatikotomi uygulanabilmektedir.Böylelikle hastalarımızın estetik kaygıları da bulunmamaktadır. Ameliyat sonrası her iki tarafta tüp ile servise alınarak takip edilen hastanın ertesi sabah tüpleri çekilmekte ve aynı gün öğleden sonra taburcu edilmektedir.
İstatistikî değer olarak civar ilçelerle birlikte Adıyaman genelinde yaklaşık 3000 kadar potansiyel terleme hastası olduğunu ifade eden Özenoğlu, özellikle bu hastaların ilkbahar ve yaz aylarında başvuru patlaması yapacağını iddia etti. Ancak her terleyen kişinin sempatikotomi adayı olamayacağı, bunun için bir takım laboratuvar testlerinden geçmesi gerektiğini vurgulayan Özenoğlu, ’’Altta hiçbir sistemik hastalığın yatmadığı saptanan kişiler sempatikotomi için uygun adaydır. Belirgin bir yaş sınırı olmamakla birlikte 15-35 yaş arası esas hedef kitledir.’’ şeklinde konuşarak, 18 yaş altı hasta grubunun mutlaka velisi ile birlikte başvurması gerektiğinin önemini vurguladı. Terleme sorunu olan potansiyel sempatikotomi adaylarının Salı günleri göğüs cerrahisine randevu almaları ve sabah aç karına gelerek gerekli ön tetkikleri yaptırmaları gerekiyor.Opere edilip edilmeyeceği çıkan tetkik sonuçlarıyla belirlenen hastalar Perşembe günü operasyona alınıyor ve Cuma günü taburcu ediliyor.
Adıyaman Devlet Hastanesi’nde Göğüs Cerrahisi alanında ilk’ler için marşa bastığını ifade eden Özenoğlu hedefinin burayı göğüs cerrahisi yönünden bir merkez haline getirmek olduğunu belirtti.
İlk Yorumu Yap