Doktor Nuray Asuk, Uyardı!...

Doktor Nuray Asuk, Uyardı!...
   
           Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen bir kanser türü olup, 2010 yılı verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 1 milyon 500 bin kadının meme kanseri ile mücadele ettiği belirtilmektedir.

           1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı nedeniyle açıklamada bulunan Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) doktoru Dr. Gülşen Uçar ; “Bayanlar arasında sıklıkla görülen meme kanserine karşı farkındalığı yaratmak ve bilinçlendirmek amacıyla her yıl ekim ayında çeşitli organizasyonlarla hastalık konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu nedenle, Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak değerlendirilmesi kapsamında, bayanlar konu hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirilerek erken tanı konusunda bilinçlendirilmektedir.          

             Meme kanseri meme dokusundaki hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile oluşur. Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği, dengesiz beslenme ve obezite meme kanserinin daha sık görülmesine neden olmaktadır. Meme kanserlerinin sadece         %7-9’luk kısmı ailesel geçişlidir. Özellikle anne tarafında genç yaşta meme kanseri saptanması ve ailedeki erkek bireylerde meme kanseri görülmesi ailesel bir geçişe işaret edebilir. Kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının hastalık riski diğer kadınlardan 2- 5 kat daha fazladır.   

             Meme kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma, bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkiklerini yaptırmakla meme kanseri riski azaltılabilir “ dedi.           

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi Doktoru Dr.Nuray Asuk, “Meme kanserinin belirtileri; memede ele kitle gelmesi, memeden kendiliğinden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı), meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önce olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişikliğin olması sıralanabilir.

             Meme kanseri ile mücadelede en önemli nokta  “Erken Tanı”dır. Meme kanserinin erken tanısı için, kadınların meme kanserinin farkında olması (eğitim), kendi kendini meme muayenesi, klinik muayene ( hekim muayenesi) ve tarama mamografisi gereklidir. 20 yaşından sonra her kadın kendi kendine meme muayenesi yapmalı ve her yıl klinik meme muayenesini yaptırmalıdır. Ayrıca meme kanserinin tanısında en etkili yöntem olan mamografi (meme filmi) çekimi hekime danışılarak gerektiğinde yaptırılmalıdır. 50 yaşın üzerindeki bayanlara 2 yılda bir, yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış ya da başka nedenlerle risk altında bulunan kadınlara ise doktorun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çekilmelidir.

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) meme kanseri ve serviks kanserine yönelik eğitim,  muayene hizmetleri, tetkik, smear ve mamografi çekimleri yapılmaktadır. Unutulmamalıdır ki, vatandaşlarımızın kanser konusunda en yakın ve ücretsiz danışmanı KETEM’dir. Kanser konusunda bilgi almak ve muayene olmak için mutlaka KETEM’e başvurmalıyız. Şeklinde bilgilere yer verdi.”

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap