Adıyaman Üniversitesi´ndeki Etkinliğe Büyük İlgi

Adıyaman Üniversitesi´ndeki Etkinliğe Büyük İlgi

Adıyaman Üniversite´sinde Çanakkale Zaferi’nin 96. yılında “Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinliği” düzenlendi. Günün anlam ve önemine değinilen konuşmaların yapıldığı etkinlikte Çanakkale ile ilgili şiirlerin okunduğu şiir dinletisi ve sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Mustafa V. KOÇ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman PARLAK, öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkçe Eğitim Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ramazan TOPDEMİR ile Yrd. Doç. Dr. Murat Gökhan DALYAN Çanakkale Zaferi ve sonuçları hakkında konuşma yaptılar.

Çanakkale Savaşı’nın ülkemiz ve dünya için bir ölüm kalım savaşı olarak tarihteki yerini aldığını belirten Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan TOPDEMİR: “1914’te başlayan Birinci Dünya Savaşı 1915 yılına gelindiğinde hat safhaya gelir. İtilaf devletleri Çanakkale’yi geçerse, yabancı devletler İstanbul’a geçecekler ve Türkiye’yi işgal edeceklerdir. Bunu bilen Türk milleti, varlığıyla yokluğuyla mücadele etmiştir. Malatya’dan, Elazığ’dan, Erzurum’dan 14-15 yaşlarında birçok genç bilmediği, görmediği yerlere savaşmak için gelmiştir. Burada savaşmıştır. Gitmiştir ve geri gelmemiştir” şeklinde konuştu.

Çanakkale Savaşı’nın sonuçları ve etkileri hakkında bilgi veren Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Gökhan DALYAN ise Çanakkale Savaşı’nın Sovyetler Birliği’nin kurulması, komünist rejimlerin oluşması ve 20. yüzyıldaki birçok savaşın meydana gelmesinde dolaylı etkileri olduğunu söyledi. DALYAN: “253 bin şehit verdik, ancak Çanakkale geçilemedi. Geçilemeyince ihtilaller oldu. Buradan geçemeyen dünya orduları Rusya’ya yardım götürememiş ve ihtilal çıkmıştır. Bunun sonucunda yaklaşık 20 milyon insan ölmüştür. Ardından Rusya Sovyet ideolojisini, Komünist ideolojisini Çin’e yansıtmış ve orada 50 milyon civarında insan ölmüştür. Ardından bu düşünce Kuzey ve Güney Kore’ye sıçramış ve Kore savaşlarına neden olmuştur. Yine ardından Vietnam’a sıçramış ve ABD’nin Vietnam Sendromu adı verilen sendromu yaşamasına neden olmuştur. Çanakkale’deki savaş aynı zamanda, Çanakkale’de yapılan büyük mücadele, verilen bedeller aynı zamanda dünyanın geri kalanını 100 yıl boyunca etkileyen olayların nedenini oluşturmuştur. Soğuk savaşın yaşanmasında Çanakkale’nin etkisi vardır. Eğer Rusya’ya yardım gönderilebilseydi, buğday Rusya’ya ulaştırılsaydı Rusya’da ihtilal çıkmayacak Sovyet Rusya oluşmayacak ve soğuk savaş yaşanmayacaktı. Veyahut da komünist bir Çin ortaya çıkmayacaktı. Bugün dünyayı nükleer anlamda tehdit eden bir Kuzey Kore ortaya çıkmayacaktı. Bu anlamda Çanakkale’nin etkisi günümüzde hala devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi ve şiir dinletisi gerçekleştirildi.
 

 

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap