Duyarlı STK Adıyaman MÜSİAD

Duyarlı STK Adıyaman MÜSİAD



Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adıyaman Şubesi Tarafından Adıyaman’da Gerçekleştirilen Zirvede, Ülkemizin Yer Altı Kaynaklarından Yeteri Kadar Faydalanamadığı Vurgulandı.

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adıyaman Şubesi tarafından Adıyaman’da gerçekleştirilen 'Saklı Potansiyelimiz, Stratejik Madenler Zirvesi'nde, Türkiye’nin yer altı zenginliklerden yeteri kadar faydalanamadığının altı çizildi.

 

 

MÜSİAD tarafından gerçekleştirilen ve ülkenin değişik bölgelerinden işadamlarının yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı zirvede, madenciliğin Gayri Safi Milli Hasıla'ya olan katkısının artırılması gerektiği vurgulandı.

 

 

Grant İskender Otel’de gerçekleştirilen zirve, açış protokol konuşmalarıyla başladı. Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman’ın sahip olduğu madenler hakkında detaylı bilgi verip Adıyaman’daki mermer rezervlerinin ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını belirterek, "Özellikle son yıllarda yoğun talep gören ve 'emparador' olarak adlandırılan mermer üretimi bölge ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Adıyaman’daki mermer rezervinin Türkiye’deki mermer rezervinin yüzde 15’i olduğu tahmin edilmekte ve bu da yaklaşık 2 milyar ton mermer anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Adıyaman mermer sektöründe önemli bir yere sahiptir. Adıyaman’da 2011 yılında 400 bin ton mermer üretimi yapılmıştır. Üretilen mermerin yüzde 90'ı ham ve kabaca ihraç edilmektedir" dedi.

 

 

Adıyaman’da önemli enerji hammaddelerinin başında petrolün geldiğini, az miktarda doğalgaz ve linyit üretimi yapıldığını kaydeden Demirtaş, "Adıyaman’da yeni keşfedilen, kısmen veya dönemsel olarak işletilen 2 demir, 15 krom, 14 manganez, 7 bakır, 2 kurşun çinko, 2 linyit, 1 muskovit, 10 mıcır, 38 kum çakıl, 4 torf, 23 mermer ocağı bulunmaktadır. Zengin madenlerinin olduğu Adıyaman’da yeterli tesis olmadığı için işlenmemektedir” diye konuştu.

 

 

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü ise, Anadolu coğrafyasının dünyanın en zengin coğrafyası olduğunu vurgulayarak, “Madenlerin yoğun bir şekilde olduğu Anadolu Coğrafyasıdır. Dünyada gezip görüldükten sonra gelinecek tek yer Anadolu coğrafyasıdır. Böyle bir alanda insanların daha başarılı olması gerekiyor. Genel itibariyle sanayi portföyüne baktığımızda çok nitelikli incelikli sanayi portföyümüz yok. Yüksek sanayi içerisin sanayimiz yok. Bir takım toprağa dayanı sanayiyle meşgulüz ama bunu da yeterince geliştiremiyoruz” dedi.

 

 

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise Elazığ, Malatya ve Adıyaman üçgeninin maden bakımından bir hazine olduğunu kaydederek, “10 yıl önce Adıyaman’ın dağlarında mermer çıkacak denilseydi kimse inanmazdı. Cenap’ı Allah’ta bunu bize nasip etmiş. Ham madde ihracatı değil, onu mamul hale getirip ihraç etmek lazım. Hem ülke hem de kent ekonomisine katkı sağlar. Bazı ülkeler yer altı zenginliklerden mahrum ama kişi başına düşen gelirde çok daha iyiler. Ancak onlar başka ülkelerden getirdikleri ham maddeleri işleyip satmasıyla büyük ekonomilere sahip” dedi.

 

 

MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin, Malumunuz derneğimiz hemen karşıdadır. Balkona çıktığımızda bir çırpıda üzerinde mermer bloklu yüklü birkaç tır’ın geçtiğini görürsünüz. Bu gün boyu, gece boyu böyledir. Dünya mermer rezervini % 4 U adı yamanımızdadır Mermerimiz var satılıyor diye gurur duyuyoruz ama, neden bu mermerimiz işlenerek katma değeri ile birlikte değerlenerek Adıyaman dan çıkmıyor diye düşündük ve 55 üyemizin 30 u ile ortaklaşa organize sanayimizde yerimizi aldık. Şirketimizi kurduk. Savaş bey gibi profesyonel bir yöneticimizi de aramıza aldık. Makinelerimizin siparişlerini verdik. İnşallah 5-6 Milyon Tl lik bir yatırım yaparak Mermerimizi işlenmiş bir vaziyette Adıyaman dan çıkarmış olacağız. Adımer diye isimlendirdiğimiz şirketimiz inşallah aynı zamanda Mermer işleme organize sanayimizin temelini atmış olacağız. (Bu arada hatırlatayım Sayın valimiz cadırkentin yerini her yönden hazır bitmiş mermer organize sanayisinde kullanılmak üzere tahsis etme sözünü de aldık )Bunu yaparken de yerli makinelerde karar kıldığımız gibi, Adıyaman da çok değişik sektörleri de beraberinde hareketlendireceğiz.

Aslında Bir tek iş adamımız bu fabrikayı kurmaya gücü yeterdi, hedefimiz tüm üyelerimizi bu şirkete ortak ederek aynı zamanda birlikte iş yapmanın güzel bir örnekliğini ortaya koymaktır. Böylece ortak akılla kurumumuzu, şirketimizi yönetmek ve Adıyaman’ımızın ufkunu açmaktır. Biz birlik olmak istiyoruz. Hedefimiz hem kendi işimizi ihmal etmemek hem de ortaklık kültürümüzü geliştirerek birlikte büyük projelere imza atmaktır. Bu da bizim kesimde ilklerdendir belki müteşebbis olmayan, Almancı dediğimiz insanlarımızın paraları toplanılarak ortaklıklar yapılmıştır fakat sanayici ve is adamlarından oluşan 30 kişilik girermişim ilklerdendir genel merkezimiz de çok önemsemektedir. Ama sunun da farkındayız basta şeytan olmak üzere iyinin düşmanı çoktur bu sebeple sizlerden dua istiyorum. Adıyaman’ımız ise Böylece kendisine hiç yakışmayan 67 sıralardan yukarılara doğru tırmanmaktır. Afyon İşçe hisarda 450 mermer fabrikası 80 maden ocağı oluyor da biz de neden olmasın. Buna ise birçoğumuzun tek tek gücü yetmez. Hisarcıklıoğlu bir ildeki 100 metrede telefoncu dükkânını saymışki 65, bizde de bundan farksız değil, lütfen başımızı kaldırıp Allahın bize bahşettiği nimetlere hep birlikte odaklanalım. Çünkü yapabilipte yapmadıklarımızdan Allah bizi sorguya çekecektir. En güzel birlikte yaşama kültürümüzü oluşturan Adıyaman’ımız barış içinde yaşamakta ve hepimiz hükümetimizin kararlılıkla sürdürdüğü barış sürecine ise destek veriyor. Bize düşeni de yapma sözünü veriyoruz. ” dedi.

 

 

MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır, yaşanan barış sürecinden bahsederek bunun mutlaka desteklenmesi gerektiğini, merkezinde insan olan, barışın, dostluğun, birlikteliğin olduğu en önemli günlerin yaşandığını dile getirdi.

 

 

Kır, Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasıla’daki maden payının yüzde 1.2 olduğunu açıklayarak, “Gelişmiş ülkelerde Gayri Safi Milli Hasılada madenciliğin payı büyüktür. ABD’de yüzde 5, Almanya’da yüzde 4, Kanada’da yüzde 3.7, Avustralya’da yüzde 6.5, Rusya’da yüzde 22, ülkemizde ise halen yüzde 1.2 düzeyindedir. Ülkemiz doğal kaynakları açısından önemli bir potansiyel taşımaktadır. Ancak ülkemiz ekonomisinde madenciliğin önemini arttırmamız gerektiği açık ve net olarak ortadadır” şeklinde konuştu.

 

 

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ise, Adıyaman’ın yer altı ve yer üstü kaynaklar bakımından çok zengin olduğunu ifade ederek, “Madenleri gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor. Bugün dünya mermerinin yüzde 4’ü bu kenttedir. Bunu kütlü olarak çıkartıp göndermemiz doğru değil. Bunu mamul hale çevirmemiz lazım. Katma değeri yüksek hale getirip satmazsak yazık etmiş oluruz” diye konuştu.

 

 

Açış konuşmalarının ardından MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır moderatörlüğünde, T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Arama Ruhsatları Daire Başkanı Doğan Tok, Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Adımer AŞ Genel Müdürü Savaş Çoban, Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Günaydın, Özkoyunca Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Koyuncu birer konuşma yaptı.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap