Artık İftar-İftihar Edebilirsiniz!

Artık İftar-İftihar Edebilirsiniz!

Bu akşam Adıyaman’da bir iftar var. Yoksullar için, yoksunlar için, yolda kalmışlar için. İHH Gezici Tırı bugün ilimizde olacak ve bu tır sayesinde Adıyaman’da yapılmayan yapılmış olacak. Bizim insanımız, bizim kurum ve kuruluşlarımız değil, dışarıdan gelen tır, yoksullarımızı düşünecek. Peki Adıyaman’da başka nerede iftar yemeği veriliyor, kime veriliyor, kimlere verilmiyor. İftar ettirenler ve iftar ettiremeyenler ne kadar iftihar etse azdır, ne kadar?

Eskiden Adıyaman’da Aşevi vardı, İftar çadırı kurulmuştu. Hani pek salon yapanınız olmadı ya, olan Halk Eğitim Merkezi’nde bile iftar sofraları kurulurdu. Hayırseverler ve kurumlar hep bir yarış halindeydi. Yoksullar bir parça yemek yiyecek yerleri vardı, umutları vardı en azından. Adıyaman’da, yöneticiler, seçilmişler, sivil toplum kuruluşları ve işadamları, önce fakirin umudunu aldınız, geriye bir şey bırakmadınız. Artık Adıyaman’da bir kap yemek verip, yoksulları iftar ettiren yok, iftihar edin öyleyse!

İllerde, ilçelerde, beldelerde, hatta köylerde bile yoksullar için kurumlar, özel sektör, işadamları, hayır kurumları ve hayırsever vatandaşlar yoksulları doyurmak için adeta yarış halinde olur.

Öğrencilerin yaşadığı semtler, yoksulların çoğunlukta olduğu mahalleler ve hastane çevrelerinde toplu iftar yemekleri verilir, insanların iftarsız kalmaması için her türlü tedbir alınır.

Adıyaman’da uzun zamandan bu yana “Toplu İftar” geleneği yok olmaya başladı. Önce kurumlar elini eteğini çekti, sonra hayır kurumları birer birer yok olmaya başladı, daha sonra işadamları iftar yemeği vermez oldu, sonra belediye iftar çadırını kapattı ve son olarak da Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakfı’na ait Aşevi kapatıldı, umudu olan fakirlerin yüzüne kapanan son kapı oldu.

Toplu iftar yok dediğimize bakmayın, “Yoksulu Olan Toplu İftar Yok” diye düzeltelim. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, siyasiler, meslek odaları, her akşam bir yerde mutlaka iftar yemeği var. İftara gelenler, iftarlık bulamayan değil, aksine gelmek istemeyenlerle dolu.

Her akşam bir yerde iftarda olan protokol mensupları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bazı kurum amirleri ise evlerinde iftar etmeye hasret kaldı.

Yoksul ise iftar edemiyor.

Elindeki bütün imkanları aldınız, tek tek umutlarını yok ettiniz, vicdanları kapattınız, ümitleri kırdınız, insanları yalnızlaştırdınız, kendi hallerine terk ettiniz.

Şimdi, bu akşam kurulun iftar sofrasına, iftar edemeyenlerde ne kadar payınız olduğunu düşünün ve iftar edin, üstüne iftihar edin, iftihar!

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap