Hibe Desteğiyle Organik Arıcılığa Başladı

Hibe Desteğiyle Organik Arıcılığa Başladı

Adıyaman'da eşinin desteğiyle ‘Genç Çiftçi Projesi’nden yararlanarak aldığı 30 bin TL hibe desteğiyle 50 kovan alan bir çocuk annesi bal üretimine başladı.

Merkeze bağlı Rezip köyünde yaşayan Fatma Yiğit (28), 2017 yılında Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Genç Çiftçi Projesi' eğitimin ardından aldığı 30 bin TL destekle arı kovanı ve arıcılıkta kullanılan malzemeleri temin etti.

Hibe desteğiyle 50 kovanla başlayan şimdilerde 70 kovana ulaşan Fatma Yiğit, “Hedefim, eşimle birlikte bal üretiminde markalaşmak” dedi.

Arıcılıkta 2017 yılında karı-koca, 87 kovanla 700 kilogram baldan 40 bin TL gelir elde ederken, 2020 yılında 90 kovanla 380 kilogram bal elde ederken, 2021 yılında ise kovan sayısını 180’ne çıkardılar.

2020 yılında kilogramı 90 liraya satılan bal fiyatlarının bu yıl halen belirlenmediğini kaydeden üreticiler, aradaki komisyoncuları kaldırarak tüketicilerin daha uygun fiyata bal almalarını sağladı.

“Ev hanımlarına tavsiye ediyorum”

Bal, polen, propolis ürettiklerini belirten Yiğit, "Eşimle görücü usulü evlendik. İlk tanışmaya geldikleri zaman arıcılıktan bahsetti bende dedim arıcılıkla geçim sağlayamayız. Sonra evlendik evlendikten sonra bu mesleği sevmeye başladım. İlk evlendiğimiz yıl baya bir ürün aldık. Hatta ben bu balı nasıl satacağımızı düşünüyordum. Sonra önümüze fuarlar çıktı oraya katıldık çok şükür hepsini sattık. 2017 yılından beri organik arıcılık yapıyorum. Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün verdiği kurslara katıldım. Orada arıcılık eğitimi aldım ve bu işi severek yapıyoruz. Şuan bal, polen, propolis ürünleri çıkartıyoruz. İlk başta çok tuhaf duruyor insan arıcılık yapacağım bir bayan olarak ama çok güzel bir şey içine girdikten sonra insan anlıyor, ürettiğin zaman anlıyor. Ev hanımlarına tavsiye ediyorum kesinlikle eşlerine yardım etmeliler" dedi.

Eşinin 2017 yılında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından başlatılan Genç Çiftçi Projesi'nde eğitimini alarak destek aldığını belirten Mehmet Yaşar Yiğit (36) ise, “Eşimle görücü usulü evlendim. Evlendikten sonra baktı bal veriminin iyi olduğunu beraber fuarlara katıldık. Fuarlarda balımızı sattık o sattığımız balların parasını hiç harcamadan bir kenara indirdik. Ve arılar aldık arılarımızı daha çoğalttık. Eşimde organik arıcıdır 2017 yılında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün eğitimlerini aldı arıcılığı öğrendi ve Genç Çiftçi Projesinden yararlandık. Hibe desteği verdi o hibe desteğiyle 50 kovan arı ve bütün arıcılıkta kullanılan alet ve ekipmanları aldık” diye konuştu.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap