Gözün Aydın Kahta Hayvancılık Projesi Kabul Edildi

Gözün Aydın Kahta Hayvancılık Projesi Kabul Edildi

Kahta Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve GAP Kırsal Kalkınma Projelerini Destekleme Programı kapsamındaki hayvancılık projesi kabul edildi.

Yüzde 70’i hibe olarak kabul edilen proje kapsamında 500 baş damızlık ivesi koyun Ceylanpınar Üretme Çiftliğinden alınarak kamyonlarla Kahta İlçesi Bağbaşı köyüne getirildi. Koyunlar, proje için müracaat eden 25 köylüye İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından köy merasında törenle teslim edildi.

20 kişilik çiftçi grubunu kapsayan bu projenin toplam bedelinin 399.684 TL olduğu belirtildi.

Kâhta Kaymakamı Coşkun AÇIK konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, İlçe potansiyeli doğrultusunda hayvancılığın kalkınma hedef ve ilkelerine uygun olarak geliştirilen bu proje ile ilçede hayvancılığın geliştirilmesinin amaçlandığını belirtti. AÇIK, projeye dayalı olarak katılımcı, paylaşımcı ve işbirliği içinde aynı hedef ve amaç için ortak hareket eden damızlıkçı grubun tarımsal yatırımlar yaparak, ıslah, üretim ve istihdama yönlendirilmesi, kendi sorunlarını çözebilen, birbirini geliştirebilme imkânının arttığı grup bağı ile organize olarak yapılacak damızlık üretiminin, ülke hayvancılığının geliştirilmesinde stratejik önem taşıyan model olacağı değerlendirilmektedir. Dedi.

Kaymakam AÇIK sözlerinin devamında, Genel anlamda ülkemizde özelde Bölgemizde ve ilçemizde görülen hayvan sayısının yıllara göre katlanarak azalması durumu köylerimiz için yeni arayışları beraberinde getirmiştir. Geçmiş yıllarla günümüz kıyaslandığında neredeyse küçük ölçekli hayvancılık faaliyeti tamamen bitmiş durumdadır. Mevcut hayvan sayısı köy halkının ihtiyaçlarını karşılamayacak kadar az sayıdadır. Mevcut aile işletmelerinin hiç birisi ekonomik anlamda beklentisi olmayan ticari beklentisi, gütmeyen ve geleneksel metotlarla yetiştiricilik yapılmaktadır. Alternatif üretim metotlarının geliştirilmesi ve ortak projelerle kümelenme ekseninde üretim avantajlarından yararlanılması değişimi ve gelir artışını beraberinde getirecektir.

Projenin kapsamında 20 çiftçi ailesi 24 ‘er baş koyun ve 1 er Baş koç olmak üzere toplamda 500 adet hayvan teslim edildiğini belirten Kaymakam AÇIK, ayrıca projeden doğrudan faydalanıcılarla birlikte en az 200 kişinin eğitileceğini ve bunlardan 50 kişinin istihdam edilmesinin sağlanacağını belirtti.

Proje amacına ilişkin göstergelerin proje ekibi tarafından toplanacağını belirten Kaymakam AÇIK beklenen sonuçların belirlenen proje amacına ulaşmasını sağlayıp sağlamadığı bu göstergeler üzerinden kontrol edileceğini sözlerine ekledi.

Projenin uygulanması ile beklenen faydalar hakkında bilgiler veren Kaymakam AÇIK şunları söyledi “ Damızlık koç ve koyun yetiştiriciliği ile, koyunculuğun geliştirilmesi, tarım sektörü ve bağlı sanayide istihdam yaratılması, yem bitkileri üretimi ve mera ıslahının yapılarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi, üretim ve pazarlama kayıt kayıt içine alınacaktır. Damızlıkçı işletmeler Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliğine de üye yapılarak,  çiftçi sivil toplum örgütlenmesinin de gelişimi sağlanacaktır.  Et ve süt veriminin arttırılması,  hem bölge ekonomisine, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunarak, tarımsal üretim-sanayi entegrasyonunu sağlanacaktır. Hayvancılığın gelişmesini sağlanarak, rekabet edebilirliğini sağlanacaktır. Hayvancılığın doğruluğu bilimsel olarak ispatlanmış tekniklerle yapıldığında kârlı olduğunu ispatlayarak örnek oluşturacaktır. Elde edilen pedigrili dişi koyun ve koçların satışı ile koyunculuğa sağlayacağı katma değerin yanında, damızlık özelliği taşımayan dişi ve erkek koyunları besiye tabi tutulması, damızlık değeri en iyi olan koyun ve koçların bir bölümünün sürü yenilemede kullanılarak damızlıkçı sürünün genetik değerinin yükseltilmesi, böylece süt ve besi performansının arttırılarak damızlık satışı dışında besi ve süt gelirinde de artış kaydedilecektir.   Yeni teknolojilerin transferini kolaylaştıracak, diyalog, iletişim, paylaşım ve birlikteliği güçlendirerek, işletmelerin kendi sorunlarını çözmeleri sağlanacaktır.  İlçemizde kurulu bulunan kamu ve özel süt işletmeleri ile kombinaların diğer yetiştiriciler ile sözleşmeli yetiştiricilik yapmasına zemin hazırlaması yanında, mevcut süt işletmeleri (mandıra) ve kombinaların kapasite kullanım oranlarının yükseltilmesine de katkı sağlayarak, istihdamın arttırılmasına destek vermiş olacaktır. Çiftçi ailelerinin köylerinde istihdamı sağlanarak, köyden kente göç önlenecek, bölgesel ekonomik farklılıklar giderilecektir.

Proje kapsamında koyun dağıtılan vatandaşlar ve proje yürütümünden sorumlu birim tarafından konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesini isteyen Kaymakam AÇIK, projenin hayvancılık açısından yararlı olmasını diledi.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap