Meyan Şerbeti Sofralarda Yerini Aldı
Adıyaman?da
ramazan ayının vazgeçilmezi olan meyan şerbeti tezgahlarda yerini aldı.
Ramazan
ayının gelmesi ile Sümer meydanında tezgahlarda yerini alan meyan şerbeti, oruç
tutan vatandaşların milli içeceği haline geldi.
Adıyaman,
Şanlıurfa, Malatya ve Gaziantep?in vazgeçilmezi olan, her yıl geleneksel olarak
ramazan ayında tezgahlarda yerini alıyor.
Meyan şerbetinin asitli içeceklerin yerine tercih edildiğini belirten Şifalı Bitkiler ve Baharat Dünyası sahibi Ercan Yetkin, ?Meyan kökü sulak arazilerde yetişir. Daha çok baraj ve göl kenarlarında yetişir. Faydalarını sıralayacak olursak başta ramazan münasebetiyle tok tutucu özelliği var ve inanılmaz derecede susuzluğumuza çok iyi geliyor. Bunu hazırlamasında 1 litre soğuk soya iki avuç içi kadar alarak ayarlıyoruz. Daha sonrada demini almasını bekliyor. Bunu kaynataraktan hazırlayabilirsiniz. Bazı hazırlayan kişiler nanede ve limonda ekleyebiliyor. Meyan kökü yüksek tansiyonları olanların kullanmasını tavsiye etmiyoruz. Böbrek ve kalp hastaları kullanırken çok dikkatli kullanmaları lazım. Daha çok bağlam sökücü özelliği var.Düşük tansiyonu reglle edici özelliği vardır.Bu ramazan ayında sigara içemediği için oruca dayanamayan kişilerin bunu özellikle içmeleri gerekli meyan şerbeti içen sigara tiryakileri daha sonra sigara içme hissi ortadan kayboluyor? dedi.
İlk Yorumu Yap