Acının Sofralara Tatlı Yolculuğu Başladı
Adıyaman'ın Besni ilçesinde kadınlar tarafından
kurulan Besnili Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (BESKA)
üyelerinin hazırladığı salçalık ve pul biberler sofralara tatlı yolculuğu
başladı.
İlçeye bağlı Kesmetepe Beldesi'nde 7 kurucu üyesi
kadın tarafından kurulan Besnili Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme
Kooperatifi (BESKA), kendi ürettikleri organik biber salçası ve pul biberleri
aracı olmadan üreticiden tüketiciye ulaştırmayı hedefliyor.
“40 ton biber hasadından 270 bin TL gelir
bekleniyor”
Kesmetepe Belde Belediye Başkanı Ali Yılmaz
tarafından desteklenen ve kooperatif üyeleri tarafından 10 dönüm alan üzerine
kurulan alanda 40 ton biber hasadından elde edilecek olan ortalama 270 bin TL
gelirin bir kısmı belde de eğitim gören öğrencilerin ihtiyaçları karşılamayı
planlıyor.
Kesmetepe Belde Belediye Başkanı Ali Yılmaz,
Amaçlarının aradaki aracıyı kaldırıp gerçek fiyatına ürünlerin satılmasını
sağlamak amacıyla ve kooperatif üyelerine destek çıkmak olduğunu belirtti.
“Salçalık biber üretiyoruz aynı zamanda pul biber
yapıyoruz”
Bu sezon 40 ton biber hasadı yapacaklarını ve
biberlerin ilaçsız katıksız olduğunu tamamen organik şekilde üretildiğini
aktaran Başkan Yılmaz, "Kadın Girişimcileri Destekleme Kooperatifi (BESKA)
destekçisi olarak kurduğumuz bir kooperatif burada da salçalık biber
üretiyoruz. Ürettiğimiz biberleri üyelerimizle birlikte topluyoruz bunları
salçaya dönüştürüp anlaştığımız bu işin satış yerleri var satıp kooperatif
üyelerimizi destekleyeceğiz inşallah girişimciyi destekleme kooperatifi zaten
ürünlerin yerini bulması aradaki aracıyı kaldırıp gerçek fiyatına ürünlerin
satılması emeğe değer verildiğinin gösterilmesi burada gerçek amaçlarımızdan
bir tanesi öğrencilerin desteklenmesi buradan kazanılan parayla evlere bir
destek olmak. İlk senemiz birinci
yılımız mercimek ve salçalık biber üretiyoruz aynı zamanda pul biber yapıyoruz.
Şimdilik bunlarla başladık. Prosedürde bir eksikliğimiz falan yok kalmadı.
Patentidir, markası, her şeyini stickerları ayarlamışız onları paketleyeceğiz
arkasından biberlerimizi göndereceğiz bu işe bismillah diyeceğiz" dedi.
“Dönüme 4 ton biber bekliyoruz”
En çok kadınların emeği olduğunu fakat erkeklerinde
desteklediğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Olayın tamamı kadınlarımız üzerine
biz onlara destek vereceğiz onların ulaşamadığı yerlerde yakınlarımız dan
destek aldık. Mesela buranın sulamasını kadınlarımız yapmadı erkeklerimiz
yaptı. Fidelerin dikiminde erkeklerimiz ve kadınlarımız beraber çalıştı. Ama
hasadı büyük oranda kadınlarımız yaptı. Dönüme 4 ton biber bekliyoruz. Bu biber
ovanın mucizesi gibi bunlarda ilaç yok. Kendi doğal yetişiyor. Bizde bu kadar
beklemiyorduk. Yapılan hasatta biber baya var. Yani 40 ton biber kaldırmayı
hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Bizim sağlığımız için, hem çevremizin sağlığı için”
Sağlıklı ürünler tüketmek için öncülük etmekten
mutlu olduklarını dile getiren Kooperatif üyelerinden Fatma Emre, “Hasada bu
ikince seferdir başlıyoruz. Yaptıklarımızı biraz yaptık değerlendirdik. Kurttuk
kaldırdık. Hem bizim sağlığımız için, hem çevremizin sağlığı için sağlıklı bir
şeyler yemek için herhalde öncülük yapan biziz yaptıklarımızı inşallah
değerlendirebiliriz. Biz zaten bunları yapıyorduk. Ama böyle değerlendirme
aklımıza gelmedi. İnşallah bir şeyler başarırız herkese örnek oluruz. Daha
başka kooperatiflerle iletişime geçeriz daha başka bir şeyler yapma imkanımız
olur inşallah” dedi.
“Eşlerimiz de yardımcı oluyor, kendi cabamızla da
yapıyoruz”
Şimdilik yer sorunu olduğu için üyelerin kendi
evlerinde işlemden geçirdiklerini söyleyen Kadın Girişimcileri Destekleme
Kooperatifi (BESKA) Fatma Candar, ise şunları söyledi: “Kendi cabamızla
üretimimizi biz kendimiz yapıyoruz. Biz zaten sürekli yapıyoruz bu işi
yaptığımız biber, salça hepsini kendimiz yapıyoruz. Belediye başkanımız öncülük
etti. Şimdilik yer sorunu olduğu için herkes kendi evinde yapacak. Kendi
ayağımızın üstünde durmak için yapıyoruz bunu amacımız doğal ürün üretmek.
Eşlerimiz de yardımcı oluyor, kendi cabamızla da yapıyoruz. Kol emeğiyle
gördüğünüz gibi 42 derece sıcaklığın altında hasat yapıyoruz. Başından beri
tohum ekmesi, temizlenmesi her şey bizim elimizden oluyor.”
İlk Yorumu Yap