Ramazan Bayramında Nasıl Beslenmeli
Alpaydın, Ramazan Bayramı’nda sağlık açısından ölçülü beslenmenin büyük
önem taşıdığını belirterek, “Bayramda ölçüsüzce tüketmek, sağlıklı bireyler
için de çok büyük risktir” dedi.
Ramazan ayı boyunca dikkatli beslenilmemesi ve metabolizmanın da
yavaşlamasıyla kilo alımında artış gözlendiğini anımsatan Alpaydın, şöyle
devam etti:
“Bir aylık oruç sonrasında gelen Ramazan Bayramı ile yavaşlayan
metabolizmayı hızlandırmak için beslenme alışkanlıklarında bazı
değişiklikler yapılması gerekir. Ramazanda, ikiye indirdiğimiz öğün sayısı,
bayramla birlikte değişmektedir. Gün içerisindeki beslenme şeklimiz 3 ana 3
ara öğün olmalıdır. Tüm ana öğünler karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve
mineralleri yeterli miktarda içermelidir. Özellikle bayram sırasında tatlı
ve hamur işleri tüketimi yerine; sebze, meyve ve kurubaklagil tüketimi
artırılmalıdır.
Bayramla birlikte, özellikle tatlı tüketiminde artış gözleniyor. Artan
tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olur. Ailesinde
hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diğer kalp-damar hastalıkları,
mide-bağırsak hastalıkları ve yaşlı olanların bu konuda daha hassas
davranmaları gerekir. Bu grupta yer alanların hamur işleri tüketimlerinde
sınırlama yapmaları, diyabetlilerin şekerden uzak durmaları gerekmektedir.”
Alpaydın, diyabetlilerin, sağlık açısından güvenle ve rahatlıkla
kullanılabilen toz tatlandırıcılarla hazırlanan sütlü, meyveli diyabetik
tatlılar tüketmeye özen göstermesi gerektiğini ifade etti.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Güne hafif kahvaltı ile başlanılıp, az ve sık yemek yenilmesini öneren
Alpaydın, yemeklerin çok hızlı değil, iyice çiğnenerek tüketilmesi
gerektiğini bildirdi.
Alpaydın, “Güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanılmalı ve kesinlikle
öğün atlanılmamalı. Öğünler arasında en az 2 - 4 saat bırakılmalı’’ diye
konuştu.
Açık çay, ıhlamur veya bitki çaylarının tercih edilmesini öneren Alpaydın,
şu önerilerde bulundu:
“Ramazan ayında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su
kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem
verilmeli. Günlük 2-
İkram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenilmeli. Ağır hamur
tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun olan
yiyecekler yerine kalorisi düşük sütlü tatlılar, sebze ve meyve tüketilmesi
tercih edilmeli.
Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler haşlama, ızgara, buğulama
veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalı. Etlerin yanında salata ve
sebze tüketmeye hatta yemeklere salata ile başlamaya özen gösterilmeli.”
ÇİKOLATA VE ŞEKER UYARISI
Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınılması gerektiğini
vurgulayan Alpaydın, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sağlıklı yaşamın unsurlarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması
anlamında en az haftada 4 gün 45 dakika günlük yürüyüşler yapılmalı.
Fiziksel aktivitenin, bağırsak hareketlerini artırmaya, kan şekeri ve
kolesterolünü azaltmaya, kilo kaybetmeye yardımcı olduğunu unutulmamalı.
Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar
(kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler), lokma, tulumba,
baklava gibi ağır tatlılar yerine ise sütlü, meyveli tatlılar tercih
edilmeli.”
İlk Yorumu Yap