Çiğköftede Şeker ve Ketçap Hilesine Dikkat
Adıyaman'da Çiğ Köfte
ustaları, günümüzde sıkça tüketilen etsiz Çiğköftenin maliyetini en aza
indirebilmek için çeşitli hilelere başvurulduğu yönünde uyarıda bulundu.
Türk Patent ve Marka
Kurumu(TÜRKPATENT) tarafından verilen etsiz Çiğköftesi coğrafi işaret tescil
belgesi Adıyaman'a has Çiğköftesi günlük 2 ton üretim yapılırken dünyada birçok
ülkeye ise paketlenerek gönderiliyor.
Çiğköfte ustası Basri
Aktulum, çoğu çiğköftecinin işin kolayına kaçmak ve ucuza mal etmek için insan
sağlığını tehdit eden malzemelerle çiğköfte ürettiklerini ileri sürdü.
Aktulum, elle yoğrulan
çiğköftenin en sağlıklısı olduğunu belirterek, "En sağlıklısı elle
yoğrulması. Elle yoğrulduğu zaman isotunu, baharatını, salçasını yoğurdukça
pişer, piştikçe mideye zarar vermez."dedi.
Çoğu çiğköftecilerin
bulguru ıslattıktan sonra az miktarda kuru bulgur içine karıştırdıklarını,
bulgurun ağızda hissedilmesini sağladıklarını vurgulayan usta Aktulum, şöyle
devam etti:
"Bağımlılık yapsın
diye toz şeker katıyorlar birbirini tutsun diye, salca yerine ketçap
kullanılıyor hem ucuz hem de bağımlılık yapıyor. Birde sağlığa zararlı onu
yiyen milletimiz midesine hemen zarar verir. Mideyi bozar, mide ekşime yapar,
karın ağrısı yapar. Gerçek çiğköfte en az 30 dakika onun yoğrulması lazım,
susuz yoğrulması lazım. Susuz yoğrulduktan sonra ondan sonra ikinci suyunu katarsın
bu çiğköfte ne mide ağrısı ne karın ağrısı yapar."
"KİREMİT
TOZU KULLANIYORLAR"
Basri Aktulum, maliyeti
en aza indirebilmek için ucuz salça ve biber kullanmayı tercih ettiklerinde
kalitenin çok düştüğünü ve insan sağlığıyla oynandığını vurgulayarak,
"Ucuz biber aldığın zaman kiremit tozu kullanıyorlar. 30 senelik biberi 6
-10 liraya alıyor. Salça yerine ketçap kullanıyorlar. Ketçapın 10 kilosu,
10-20 lira ama diğer salçanın en düşük fiyatı 65-100 lira arası."
"İŞİ
TİCARETE DÖKMÜŞLER, BİZ SEVGİYE DÖKTÜK"
Çiğköfte Ustası Kenan
Leblebici ise çiğköftenin olmazsa olmazının biber ve isot olduğunu, acı ve
tatlı biberin karışımı ile baharatın önemine dikkat çekerek, "Yakmayacak
serinletici bir aroması olacak. "dedi.
Etsiz Çiğ Köfte
yapımını anlatan Leblebici, şöyle devam etti:
"Etli çiğköftenin
etsiz hali bizde makbul. Adıyamanda çiğköftenin hilesi olmaz ama ucuza mal
olur kalitesiz mal olur. Çiğköftenin ana maddesi 6-7 kalemdir. Et, soğan,
sarımsak, salça, simit, biber, baharat ve zeytin yağı isteğe göre nar ekşisi.
Çiğköfte elle yoğrulur derler ya bulgur aşka gelsin. Bizde Adıyaman olarak
bulguru elle yoğuruyoruz. Aşka geliyoruz şimdi dışarıda zaten insanlar bunu
ticarete döktü fabrikasyona dönüştürdü. Bizde köfte çeşidi çok, önemli olan
etli çiğköfteyi etsiz şekilde sunmaktı biz bunu yaptık şimdi. Herkes köfteci
ama köfte Adıyamanda yenilir. Adıyaman bu işi seviyor, 2 ton gidiyor tüketim
çok insan seviyor tok karnına da gelip yiyor. Fabrikasyon bir şey, bunu
kullanan usta teyit edecek. Pazarlayanlar zaten onu satar toptancısı veya
bayisi önemli olan onu kullanan kişinin teyit etmesi analiz etmesi zaten biber
kendini belli eder. Tadından, aromasından, yağından, esnekliğinden her şey
belli eder. Biberi ıslattığın zaman kendini bırakır. Zaten talaş mı? İyimi?
Kalitelimi kendini belli eder. Ucuz ve kalitesiz mallar piyasayı mahvediyor.
İşi ticarete dökmüşler biz sevgiye döktük. Biz bulguru ekmekle yiyen
insanlarız. Yaz kış çiğköfte bizim vazgeçilmezlerimizdendir. Biz burada zaten
misafire en büyük hizmeti çiğköfte ikram ederek gösteriyoruz.Bizde adettir
Adıyamanda zaten Adıyaman çiğköfteyi seviyor. Onun için sahiplendi. Bu son
dönemlerde de büyük bir tutku oldu. Adıyamanda esnaf sayısı da çoğaldı."
"YAKLAŞIK
23 ÜLKEYE GÖNDERDİM"
Türkiye'de tüm bölgeye
gönderdiğini ifade eden Leblebici, "Ben 22-23 ülkeye gönderdim. Türkiyede
gitmediği yer kalmadı. Kendimce bir konseptim vardı onu hem öyle kullanıyorum
hem de vakumlayarak gönderiyorum. Güzel bir şekilde muhafaza ediyoruz insanlara
en sağlıklı şekilde kargoyla her türlü yolluyoruz. İsviçre, Fransa, İngiltere,
Almanya, Azerbaycan, Rusya, Polonya'ya gönderdim. Genelde hep öğrenci olduğu
için hediye olarak
götürüyor."şeklinde ifade etti.
"2
TON GİDİYOR TÜKETİM"
Çiğköftenin elden
yorulmuş olanı daha iyi olduğunu ve günlük tüketim kentte 2 ton olduğunu
belirten Leblebici,"Çiğköfte elle yoğrulur derler ya simit aşka geldi.
Bizde Adıyaman olarak simidi elle yoğuruyoruz. Aşka geliyoruz. Şimdi dışarıda
zaten insanlar bunu ticarete döktü fabrikasyona dönüştürdü. Bizde köfte çeşidi
çok önemli olan etli Çiğköfteyi etsiz şekilde sunmaktı biz bunu yaptık şimdi.
Herkes köfteci ama köfte Adıyamanda yenilir. 2 ton Adıyaman bu işi seviyor. 2
ton gidiyor tüketim çok insan seviyor tok karnına da gelip yiyor."şeklinde
konuştu.
İlk Yorumu Yap