Oltu Cağ Kebabı Adıyamanda Açıldı
Adıyamanlı vatandaşımız Suphi Erun
ilimizde Çağ Kebabı severler için Oltu çağ kebabı adlı işletmesini hayata
geçirdi.
Atatürk Bulvarı SGK İl Müdürlüğü karşısındaki Totel Petrol yanında açılan Oltu Çağ Kebabı, nezih ortamı ve eşsiz lezzetiyle Adıyaman halkına hizmet etmeye talip olurken, yöresel yemek konusunda da oldukça iddialı olduklarını söyledi. Kavurmalı hıtap, pideler ve yöremize ait damak tatlarıyla da gündeme gelmeyi planladıklarını belirten İşletme Sahibi Erun Amacımız Adıyaman halkının daha önce tatmadığı ya da tatmasına rağmen bu kadar keyif almadığı bir lezzeti ilimize getirmekti. Allaha şükür nezih bir mekanda çalışmalara başladık dedi.
Cağ kebabının yapılışıyla da ilgili
konuşan Ustalar Cağ kebabı keçi veya kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır.
Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye
edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle
hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis
yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde yapılıp
tüketilmektedir. Hazırlanan parça etler, bu malzemeye eklenen soğan, reyhan,
tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli
olması istenirse hazırlanan et 24 saat serin ortamda veya buzdolabında
dinlendirilir ve bu süre sonunda cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir. Et yatık
biçimde odun ateşinin kızgın közüne 1015 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı
ile birer porsiyon kesilip cağ/bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz
daha pişirilir. Kebap, yanında soğan, domates ve sivri biber ve tandır ekmeği
veya lavaş ile birlikte servis edilir. Oltu ve çevre ilçeler Olur, Tortum ve
Yusufeli yörelerinde "bico" olarak da adlandırılmaktadır dediler.
İlk Yorumu Yap