Çiftçilere Anız Yangını Uyarısı

Çiftçilere Anız Yangını Uyarısı


Tarımsal gelişmeler ve makineleşme ile birlikte son yıllarda anız yakılmasında da artışlar görülmesi üzerine çiftçiler uyarıldı.


Yanlış bir alışkanlıkla çiftçilerin tarladaki bitki saplarının ekonomik değer taşımadığı düşüncesiyle böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi, toprak işlemede kolaylık sağlaması ve daha fazla verim alınması amacıyla yaygın olarak anız ve kuru otları yaktığı belirtildi.


Biçerdöver sürücülerinin kısa zamanda daha geniş alan hasat etmek amacıyla genelde ürün saplarını yüksekten biçmeleri neticesinde toprak sathında fazla miktarda bitki sapının kaldığını belirten yetkililer,  bu nedenle iyi tohum yatağı hazırlamak çiftçilerimiz için zor olmakta ve anız yakımı fazlalaştığını ifade ettiler.


Anız yakarak ortaya çıkan yüksek sıcaklık ile toprağın neminin yok edildiğine dikkat çeken yetkililer,  ?Bitki artıkları (anız) toprağı erozyona karşı korumak, toprakta buharlaşmayı azaltmak suretiyle verime önemli derecede etkili olmaktadır? dediler.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap